Смоленська катастрофа: РФ пустить поляків до уламків літака

Читать на русском
РФ дозволила приїхати до Смоленської області польським прокурорам та експертам для обстеження останків польського літака Ту-154М, який розбився 10 квітня 2010 року.

Слідчий комітет Росії погодився на приїзд до Смоленської області польських прокурорів та експертів для обстеження останків польського літака Ту-154М, який розбився неподалік летовища «Північний» 10 квітня 2010 року.

Як пише «Слово і Діло», відповідний лист із Москви надійшов до польського Міністерства закордонних справ, пише Wpolityce.

Польща назвала терактом авіакатастрофу під СмоленськомГлава польського Міноборони не заперечує причетність Росії до загибелі польського президента Леха Качинського та представників влади Польщі в авіакатастрофі під Смоленськом у 2010 році.

«Польська сторона отримала інформацію про можливість прибуття представників польських компетентних органів до Російської Федерації, а також пропонує домовитися про дату їх прибуття з метою взяти участь у розгляді додаткових блоків, вузлів та елементів конструкції Ту-154М», – ідеться в повідомленні.

У листі Міністерства закордонних справ РФ стверджується, що реконструкція з уламків літака, зібраних на місці події, неможлива без їх порушення, зміни виду та особливих прикмет.

Уламки літака Ту-154M з 2010 року перебувають на території аеродрому в Смоленську. Москва стверджує, що не може передати їх Польщі доти, доки не завершить власне слідство.

Нагадаємо, в середині квітня підкомітет Міноборони Польщі оприлюднив технічний звіт щодо Смоленської катастрофи, в якому йдеться про те, що літак Ту-154М був зруйнований під час вибуху, а вибухи відбулися над землею.

Катастрофа під Смоленськом: найгірші новини для ПольщіЛітак президента Польщі 8 років тому впав під Смоленськом не через помилку пілота. Які наслідки для Європи та світу матимуть нові подробиці катастрофи, аналізував політолог Олександр Радчук.

Попередній звіт розслідування катастрофи від 2011 року, який здійснила підкомісія на чолі з Єжи Міллером, визнали недійсним. Тоді підкомісія дійшла висновку, що літак розбився, адже пішов на контрольоване зближення із землею. Підкомітет на чолі з Антонієм Мацеревичем назвав попередній звіт заснованим на фальшивих матеріалах і політичному тиску.

У катастрофі загинули 96 людей, зокрема президент Польщі Лєх Качинський із дружиною Марією.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: