У парламенті Македонії пройдуть дебати про зміну назви країни

Читать на русском
Греків не влаштовує назва Республіка Македонія, оскільки вона відповідає назві грецької області Македонія.

Комітет парламенту Македонії з конституційних питань проводить обговорення конституційних поправок, необхідних для зміни назви країни в рамках угоди з Грецією.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Associated Press.

Як українці підтримували вступ України до НАТО з 2002 до 2018 рокуНайменше українці прагнули в НАТО в 2004 році, а пік підтримки ідеї приєднання до альянсу припав на 2017 рік.

Зміни, обговорювані в середу, включають зміну преамбули та двох статей. Дебати на рівні комітету триватимуть кілька днів. Після цього рішення комітети буде представлено депутатам на пленарному засіданні, ймовірно, на наступному тижні.

У правлячої коаліції немає необхідних двох третин голосів для зміни Конституції, а прем'єр-міністр Зоран Заев заявив, що оголосить дострокові вибори, якщо поправки будуть відхилені.

Нагадаємо, раніше референдум про зміну назви Македонії визнали таким, що не відбувся через низьку явку виборців.

За офіційними даними Державної виборчої комісії, після обробки 100% бюлетенів, явка на референдумі склала 36,91%, тоді як законодавство вимагає участі понад 50% виборців.

На голосування було винесене питання: «Чи виступаєте ви за членство в Євросоюзі й НАТО, приймаючи угоду між Республікою Македонією та Грецькою Республікою?».

У межах підписаної угоди з Грецією Македонія погодилася змінити свою назву на Республіку Північна Македонія, тоді як Греція погодилася зняти своє давнє вето щодо інтеграції Македонії в НАТО та ЄС.

Греків не влаштовує назва Республіка Македонія, оскільки вона відповідає назві грецької області Македонія.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: