Стало відомо, скільки українців підтримують вступ до НАТО

Читать на русском
63 відсотки опитаних висловили готовність взяти участь у референдумі щодо вступу України до НАТО.

Близько 42% українців вважають членство в НАТО найкращою гарантією національної безпеки.

Про це свідчать дані опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), оприлюднені у вівторок, 11 вересня, пише «Слово і Діло».

Як українці підтримували вступ України до НАТО з 2002 до 2018 рокуНайменше українці прагнули в НАТО в 2004 році, а пік підтримки ідеї приєднання до альянсу припав на 2017 рік.

Згідно з даними, ще 35,3% підтримують позаблоковий статус України, 6,4% – виступають за військовий союз із Росією та іншими країнами СНД. Не змогли відповісти 16,3% респондентів.

Крім цього, 63% опитаних висловили готовність взяти участь в референдумі щодо вступу України до НАТО. З них 67% підтримали б вступ до Альянсу.

Серед основних причин того, чому українці підтримують вступ країни до НАТО, найчастіше називали гарантію безпеки України. Негативне ставлення до членства України в НАТО обумовлено побоюваннями, що це може втягнути Україну у військові дії НАТО.

Опитування провели з 16 до 28 серпня 2018 року. Опитали 2041 респондента віком понад 18 років у всіх регіонах України, за винятком анексованого Криму та окупованих територій Донецької й Луганської областей.

Раніше, за даними аналітичної групи «Соціопрогноз», за ​​приєднання України до ЄС виступали 59,4% українців, а вступ до НАТО підтримували 48,4%.

Також раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Україна та Грузія мають найбільшу європейську перспективу. Протягом 10 років Євросоюз визначиться з кроками щодо їх інтеграції.

Нагадаємо, в НАТО твердо підтримують право України вільно обирати свій євроатлантичний шлях без зовнішнього втручання.

Як повідомлялося, на початку вересня президент Петро Порошенко зареєстрував у парламенті проект змін до Конституції щодо прагнення інтеграції України до НАТО та Євросоюзу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: