Як українці підтримували вступ України до НАТО з 2002 до 2018 року

Читать на русском

Після того, як президент України подав в Раду законопроект про зміни до Конституції з тим, щоб закріпити курс просування країни в бік євроатлантичної інтеграції, тема вступу країни до НАТО заграла новими фарбами. Законодавство України й раніше змінювалося в бік співпраці з Північноатлантичним альянсом. Ми вирішили подивитися, які настрої були в українців з приводу вступу країни в НАТО при різних президентах і обставин. Для цього ми порівняли дослідження, в тому числі й спільні, різних соціологічних центрів та груп в період з 2002 по 2016 роки.

Досить цікаво подивитися, наскільки відрізняються результати опитувань населення приблизно за один і той самий період у різних соціологічних центрів. Ми взяли дослідження Центру Разумкова, КМІС, групи «Рейтинг», а також спільні дослідження КМІС, Рейтинг, СОЦІС, Центру Разумкова та фонду Демініціативи з Центром Разумкова.

Відзначимо, що аудиторія опитаних становила не менше 2 тисяч респондентів. Людям ставили запитання: «Чи підтримуєте ви вступ України до НАТО?».

Віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Різка позиція Угорщини – це постріл собі в ногу»Віце-прем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла про перемовини з європейцями щодо Nord Stream – 2, про успіхи в автоматизації перевірки е-декларацій і про курс України в НАТО.

Найбільш ранні дослідження проводив Центр Разумкова, дані якого свідчать про те, що в червні 2002 року підтримка населення становила 32%. Однак в подальшому цей показник почав неухильно падати і до листопада 2004 року склав 15%.

Потім відсоток підтримки українцями ідеї вступу до НАТО почав рости на кілька відсотків на рік і до грудня 2009 року вже становив 21%, а за даними КМІС – 17,2%.

У 2014 році дані соціологів досить відчутно відрізняються. Центр Разумкова проводив дослідження в квітні й рівень підтримки вступу країни до НАТО склав трохи більше 36%. КМІС провів дослідження в жовтні та його результати – 44,1%, а у групи «Рейтинг» в листопаді 51% опитаних заявив, що хочуть, щоб Україна вступила в НАТО.

У 2017 році соціологічні центри проводили спільні опитування, які показали, що від 45 до 56% населення виступає за вступ України до НАТО.

Останнє опитування проводилося влітку 2018 року, і рівень підтримки населення склав від 41 до 45%.

Детальніше – на інфоргафіці.

Також ми досліджували, як змінювалося українське законодавство про співпрацю з НАТО.

Позиція віце-прем'єр-міністра Іванни Климпуш-Цинцадзе щодо ініціативи президента про зміни до Конституції, а також проведення референдуму про вступ до НАТО – в інтерв'ю «Слову і Ділу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: