Розпочався вирішальний Синод щодо автокефалії. Що далі та з чим будуть проблеми?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Рішення де-факто вже є, воно просто буде поетапним, покроковим. В принципі, як і відбувається зараз. І противники, і прихильники автокефалії і в Москві, і в Києві вже діють таким чином, ніби томос уже надали.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, оцінюючи питання створення єдиної помісної церкви.

За його словами, фактично, всі вже визнали невідворотність цього процесу.

Він нагадав, що в нас з’явилися екзархи Вселенського патріарха, що вже означає початок процесу.

«Він уже стартував і дійшов до такої фази, коли повернути назад практично неможливо. Питання лише в тому, в якій формі відбудеться автокефалія. Що це буде – екзархат, патріархат, митрополія? Однак той шлях, на який вже стали в Україні та Константинополі, вже є практично незворотнім», – зазначив Фесенко.

Усе інше – важливі, формальні деталі, адже сам по собі томос – юридична формальність. Константинополь уже фактично визнає українське православ’я, але поки не остаточно та не юридично, додав він.

Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефаліюТомос про автокефалію багато церков Східної Європи намагалися отримати протягом десятиліть. Що чекає на Україну з появою єдиної помісної церкви?

Питання не в наявності чи відсутності томоса, а в тому, що потрібно запустити процес об’єднання українських православних церков. Проблема в тому, що Київський патріархат і РПЦ з КП МП також усе зводять до теми канонічності, уточнив політолог.

«Головна проблема – не канонічність. Якщо Вселенський патріархат визнає, що Україна – це їхня релігійна територія, то проблема не в томосі. Вони сказали, що нікому не віддавали, тому не потрібно повертати назад, визнавати спеціальним рішенням, томосом. Такий варіант можливий», – підкреслив він.

На його думку, не йдеться про те, що буде наданий томос Київському патріархату.

«Статус Української автокефальної церкви надаватиметься об'єднаній Українській православній церкві», – пояснив експерт.

Він не виключив, що можливі провокації з боку Москви, які робитимуться руками українських націоналістів і радикалів.

«Це класичний спосіб провокування внутрішніх конфліктів, особливо під час виборів. Це спосіб мобілізації промосковських сил, спосіб спробувати зробити мобілізацію на релігійному питанні й протиставити православних у країні. Це ще один спосіб розколу», – наголосив фахівець.

Він нагадав, що в посланні президент заявив, що ніхто не ліквідує УПЦ МП, адже це право вільного вибору – хто хоче, той приєднається до об’єднаної православної церкви, хто ні – залишиться в МП.

«Класичні релігійні споруди ще радянських часів є фактичною власністю держави, а не церкви. Держава передає їх у користування конфесіям. Дуже важливо делікатно вирішити питання, хто і як користуватиметься майном. Потрібно, щоб не було монополії, коли одна церква є власником усіх релігійних споруд», – резюмував Володимир Фесенко.

Як відомо, в Стамбулі розпочалося засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому можуть затвердити томос про автокефалію української церкви. Збори вищої церковної ієрархії триватимуть із 9 до 11 жовтня.

31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву.

Раніше «Слово і Діло» писало, як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефалію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: