«Недозвільнені та недопризначені» чиновники

Читать на русском

Не встигли ще охолонути пристрасті після призначення нового складу ЦВК, як нардепи вирішили знову спробувати звільнити Уляну Супрун з посади виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я. «Слово і Діло» дослідило, кого з високопосадовців ніяк не звільнять або недопризначать.

З травня 2017 року не відпускають з уряду двох високопосадовців, які подали заяви про відставку майже одночасно. Міністр агрополітики та продовольства Тарас Кутовий навіть відмовився від зарплати, а міністр інформполітики Юрій Стець отримує мінімальні нарахування. Але Кабмін досі не вніс до Верховної Ради постанову про звільнення міністрів.

Натомість Уляну Супрун, яка вже два роки виконує обов’язки міністра охорони здоров’я і ніяк не займе крісло міністра, вже неодноразово намагалися звільнити відразу декілька народних депутатів. Зрештою, профільний комітет Ради підтримав проект постанови про звільнення чиновниці, але коли Рада його розгляне, поки не відомо.

Кого з уряду Гройсмана хочуть звільнити депутатиНайчастіше нардепи намагалися звільнити Авакова, Супрун, Реву та Петренка. Найактивніше щодо усунення міністрів з посад виступає депутат Каплін.

Ще три високопосадовці рік перебувають у дивному статусі «недопризначених». Віталій Трубаров виконує обов’язки голови Фонду держмайна з 6 вересня 2017 року, Євген Кравцов перебуває в статусі в. о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» з 9 серпня 2017 року, Григорій Пустовіт – в. о. міського голови Луцька з 3 липня 2017 року.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич був відсторонений від обов’язків рік тому рішенням міськради. Але справжній «меропад» почався ближче до осені 2018 року. Першим у відставку відправили мера Чернівців Олексія Каспрука. Депутати міської ради достроково припинили повноваження міського голови, зокрема, звинувативши мера в неправильних кадрових рішеннях.

Каспрук заявив, що всі звинувачення на його адресу – це маніпуляції. «Обґрунтування секретаря суперечить законодавству. Багато зауважень стосуються не міського голови, а ради. Тепер це мені пред'являють. Жодних юридичних підстав мене знімати немає. Я просто як кістка в горлі багатьом депутатам», – заявив він, але оскаржувати рішення депутатів не став.

Не так мирно відбулося «скидання» мера Полтави Олександра Мамая, який був незмінним міським головою з жовтня 2010 року. Але депутати Полтавської міської ради на позачерговій сесії 14 вересня визнали його роботу незадовільною. Його повноваження достроково припинили, зазначивши, що підставою стали «численні порушення Конституції та законів України, прав і свобод громадян».

Олександр Мамай після відсторонення спочатку намагався оскаржити рішення міськради, навіть виходив на роботу, але в підсумку визнав свою відставку.

Досить сумна ситуація в Україні з призначенням послів. У 10 країнах світу в нас тимчасово повірені в справах України чекають або призначення, або відкликання.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, кого з уряду Гройсмана хочуть звільнити депутати.

Також ми повідомляли, що мер Глухова, нащадок відомих цукровиробників Терещенків, сам пішов у відставку, повідомивши, що збирається йти на президентські вибори.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: