Кого з уряду Гройсмана хочуть звільнити депутати

Читать на русском

Народні депутати періодично намагаються звільнити когось із членів Кабміну. Загалом, проти 10 міністрів до Верховної Ради подано проекти постанов щодо звільнення з посади. Сьогодні ми пропонуємо подивитись, кого з урядовців намагались звільнити нардепи і чим це закінчилось.

Останнім, кого намагались усунути з посади парламентарі, став міністр соціальної політики Андрій Рева. В червні група з дев’яти депутатів подала проект постанови про визнання роботи Міністерства соціальної політики України незадовільною та звільнення з обійманої посади Міністра соціальної політики України. В пояснювальній записці нардепи обумовили таку необхідність тим, що переселенцям несвоєчасно виплачували пенсії та соціальні виплати.

Профільний комітет Ради 5 вересня підтримав проект постанови й зараз вона очікує на розгляд. Це зовсім не означає, що невдовзі пана Реву звільнять, тому ще не факт, що ця постанова взагалі потрапить до сесійної зали найближчим часом. А якщо й потрапить, то чи набере необхідну кількість голосів?

Наразі після висновку комітетів очікують на розгляд у парламенті проекти постанов на звільнення в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супун (з квітня 2018 року), ще один проект постанови на звільнення Реви, який внесли ще в квітні 2017 року й тільки зараз погодив комітет, а також проект постанови на усунення з посади віце-прем'єр-міністра України Кириленка (внесений у 2015 році й погоджений комітетом у 2016-му).

Ще 9 проектів постанов на звільнення урядовців очікують погодження в профільних комітетах. У липні після скандалу, що виник навколо заступника міністра охорони здоров’я Лінчевського, який мав необережність неточно висловитися щодо перспектив лікування онкохворих, група депутатів подала проект постанови щодо звільнення Супрун та Лінчевського. Свою вимогу депутати пояснили тим, що МОЗ не закупив вчасно та в достатній кількості ліки для «Охматдиту», зокрема й онкопрепарати, а також провалив держзакупівлю вакцин та інших медпрепаратів.

З 2017 року очікують на розгляд у комітетах Ради проекти постанов на звільнення Насалика, Авакова, Гриневич і Черниша.

Уже понад два роки не можуть розглянути профільні комітети парламенту проекти постанов нардепів про усунення з посад Нищука, Петренка та Розенка.

Зняті з розгляду комітетів проекти постанов щодо звільнення Авакова (в 2016 та 2017 роках), Розенка та Петренка. Найчастіше ініціатором звільнення міністрів та інших урядовців виступає нардеп Каплін.

Нагадаємо, стала відома зарплата Гройсмана та віце-прем'єрів за серпень.

Чи знаєте Ви, які обіцянки міністри виконали, а які – ні, можна перевірити за допомогою нашого тесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: