Електронні рецепти не запровадять до кінця року, як обіцяла Супрун

Читать на русском
Обіцяні Супрун електронні рецепти не почнуть діяти до кінця року. Терміни змістилися на 2019 рік.

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун не виконала обіцянку, що планує до кінця року запровадити в усій країні електронні рецепти.

Таку обіцянку вона дала 4 квітня 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

«Плануємо, що до кінця року в усій країні будуть працювати електронні рецепти», – сказала Супрун в одному з інтерв'ю, пояснивши, що лікар заноситиме в комп'ютер або планшет дані в електронний реєстр для пацієнта, діючу речовину ліків і ставитиме свій електронний підпис.

Нові вимоги до виписування рецептів на ліки та медичні вироби набули чинності 22 травня 2018 року. Відповідний наказ Міністерства охорони здоров'я України (№735 від 18.04.2018) був опублікований в Офіційному віснику України. Головні зміни стосуються нормативного регулювання впровадження електронного рецепта. Однак поки електронний рецепт поступово впроваджуватиметься, нові поля заповнюватимуться на паперових бланках.

5 жовтня 2018 року заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк повідомив, що з 2019 року МОЗ почне впровадження електронної медичної картки пацієнта та електронного рецепта, а лікарі первинної ланки мають відмовитися від паперової роботи та перейти до ведення електронної історії хвороби.

Електронний рецепт допоможе Національній службі здоров'я в реальному часі контролювати призначення та споживання ліків, перевіряти, які препарати лікар призначає, на які захворювання й скільки витрачається на це коштів. Станом на осінь 2018 року, за словами Ковтонюка, вся ця інформація збирається у великій кількості в ручному режимі на папері, й перевірити її неможливо.

Як бачимо, електронні рецепти почнуть діяти в усій країні не раніше ніж у 2019 році. Отже, обіцянка Уляни Супрун отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Супрун дала 49 обіцянок, з яких 15 виконала, а 7 – провалила.

Нагадаємо, профільний комітет підтримав звільнення Супрун. Із чим пов'язана атака на в. о. міністра, читайте в нашій статті.

Також ми писали, які теми найбільше хвилюють в. о. міністра охорони здоров'я Супрун.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: