Профільний комітет підтримав звільнення Супрун. Із чим пов'язана атака на в. о. міністра?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Постійні намагання звільнити Супрун пов'язані з фармацевтичною мафією, що хоче зберегти старі корупційні схеми.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи інформацію про те, що профільний комітет Ради підтримав проект постанови про звільнення Уляни Супрун.

«Фармацевтична мафія хоче повернути собі колишні корупційні схеми, які десятками років її годували. Зараз вони поставлені в конкурентні умови. Разом із торгівлею наркотиками та зброєю фармацевтика – одна з найкапіталізованіших галузей у світі. Тому надалі їхні атаки, безцеремонність, агресивність зашкалюватимуть відповідно до капіталів, які вони втрачають», – зазначив Цибулько.

На його думку, Супрун втримається на посаді.

Уже до кінця року будуть перші результати медичної реформи й прості медики, які відчують результат реформи, будуть захищати Супрун від фармацевтичної мафії в першу чергу, не кажучи про інші сірі схеми, починаючи від донорських органів і закінчуючи лікуванням за кордоном, уточнив він.

Два роки на посаді в. о. міністра охорони здоров'я: як виконувала обіцянки СупрунСупрун все-таки запустила медичну реформу на первинній ланці, домоглась ухвалення закону про трансплантацію, але не впоралася з держзакупівлями ліків і забезпеченням пацієнтів безкоштовними ліками.

Однак Супрун складно призначити міністром, оскільки коаліція розподілена таким чином, що інтереси кожної з груп коаліції розподілені приблизно порівну, додав політолог.

«Зараз будь-яка зміна статусу хоч одного з в. о. міністрів потягне за собою великий пакет портфелів. В торги можуть бути включені всілякі відомства, які мають збалансувати інтереси», – пояснив він.

Слід врахувати ще один момент. Якщо виносяться на торги вакансії, то серед учасників торгів буде вже не дві фракції, підкреслив експерт.

Він нагадав про інтерв’ю Москаленка, де йдеться про апетити «Волі народу». Вони хотіли б два портфелі – міністра екології та міністра агропромислової політики.

«Це означає, що якщо буде торг, то про розширення коаліції або про великий куш політсилі, яка підтримає кандидата від влади на президентських виборах», – резюмував Володимир Цибулько.

Які теми хвилюють в. о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» аналізувало, як Супрун виконувала свої обіцянки в перший і другий роки перебування на посаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: