Нові штрафи та кримінальна відповідальність за незаконну вирубку лісу

Читать на русском

В Україні збільшилася адміністративна та кримінальна відповідальність за вирубку лісу. Після підписання президентом відповідного закону про збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів збільшилися штрафи як за зрубану до новорічних свят ялинку, так і за незаконну вирубку ділянки лісу на продаж. Якщо йдеться про завдання істотної шкоди державі, то закон передбачає до 10 років ув’язнення. «Слово і Діло» розбиралося, кому й за що загрожує штраф, а хто може й сісти до в’язниці.

Якщо раніше за зрубану ялинку в лісі можна було відбутися штрафом у 85-170 гривень, то з 1 січня 2019 року, коли набуде чинності новий закон, за вирубану лісову красуню доведеться викласти від 170 до 255 гривень (10-15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян). Зловлений на гарячому лісник заплатить від 255 до 510 гривень (15-30 н. м. доходів громадян) штрафу.

Навряд чи браконьєрів зупинять нові штрафи, адже під час «новорічного» сезону вони заробляють істотно більші суми.

Які політсили представляють владу в районах незаконної вирубки лісу в УкраїніСлово і Діло розбиралося, які політичні сили представляють владу в регіонах, де незаконно вирубують ліс.

Те ж саме можна сказати про нові штрафи за знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень. Зараз порушник, якщо його спіймають і випишуть штраф, має викласти максимум 170 гривень за зрубане дерево, а після нового року ця сума становитиме від 255 до 340 гривень. Щодо посадових осіб, то для них найбільші штрафи зросли з 204 гривень до 680 гривень (20-40 н. м. доходів громадян).

Не вважається кримінальним злочином пошкодження лісу стічними водами, хімічними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, шкідливими викидами, відходами й покидьками. За таке правопорушення громадян найбільше заплатить 680 гривень штрафу, а посадова особа – 1 тисячу 700 гривень.

За незаконну порубку лісу, що заподіяла істотної шкоди державі, штрафи, навпаки, зменшилися. Раніше чорні лісоруби могли відбутися штрафом від 5 тисяч 100 до 8 тисяч 500 гривень, арештом до 6 місяців чи обмеженням/позбавленням волі до 3 років (залежно від заподіяних збитків). За новим законодавством штраф становить від 3 тисяч 400 до 5 тисяч 100 гривень.

Щодо незаконної вирубки лісу в заповідниках або в інших особливо охоронюваних лісах зросла як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Так, максимальний штраф становить 11 тисяч 900 грнивень (500-700 н. м. доходів громадян) або позбавлення волі на 5-7 років. За вирубку лісу, що спричинила тяжкі наслідки, штраф становить 17 тисяч гривень (800-1000 н. м. доходів громадян) або позбавлення волі на 7-10 років із конфіскацією майна.

Нагадаємо, що неоподаткований мінімум може становити як 17 гривень, так і 881 гривню (50% прожиткового мінімуму для працездатної особи). Згідно зі статтею 5 підрозділу 1 розділу XX Податкового кодексу України, сума в 17 гривень використовується в разі розрахунку штрафів за адміністративні правопорушення. Другий варіант – 881 гривня – під час кваліфікації кримінальних злочинів.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала поправки президента до законопроекту про незаконне вивезення лісоматеріалів.

Які політсили представляють владу в районах незаконної вирубки лісу в Україні, дивіться на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: