Які політсили представляють владу в районах незаконної вирубки лісу в Україні

Читать на русском

У минулому році в Україні було зафіксовано більш ніж 7 тисяч випадків незаконної вирубки лісу. Обсяг незаконних рубок склав 26 тисяч кубічних метрів і завдав державі збитків у розмірі 157,5 мільйонів гривень. Проблема з вирубкою лісу зараз така ж серйозна, як і з нелегальним видобутком бурштину, і вже фігурує в передвиборних обіцянках політиків. «Слово і Діло» сьогодні розбиралося, які політичні сили представляють владу в «деревинних республіках».

За даними Державного агентства лісових ресурсів, найчастіше ліс незаконно рубають у шести областях, найбільші обсяги зафіксовані в Рівненській області – 3,1 тис. куб. м. Обласну раду там очолює Олександр Данильчук із «Блоку Петра Порошенка». Більшість депутатів ради від БПП, далі йдуть «Батьківщина», Радикальна партія, «Свобода», «Партія конкретних справ» та УКРОП. З восьми районів, де незаконно рубають ліс, у чотирьох районних радах домінують депутати від БПП, в трьох – від «Батьківщини» і в одному – від Народної партії.

Які політсили представляють владу в районах нелегального видобутку бурштину в УкраїніНелегально бурштин видобувають в трьох областях України. Слово і Діло розбиралось, які політичні сили представляють владу в цих регіонах.

У Херсонській області минулого року вирубали без дозволу 2,7 тис. куб. м лісів, найчастіше в двох районах. Обласну раду очолює Владислав Мангер від «Батьківщини», а більшість депутатів у раді – від БПП. Місця в районних радах майже порівну ділять БПП, «Батьківщина» та «Опозиційний блок».

На третьому місці за обсягами незаконної вирубки – Львівська область (2,4 тис. куб. м). Голоава обласної ради – Олександр Ганущин, обраний від «Блоку Петра Порошенка». У чотирьох районах, де рубають найбільше лісу, більшість у місцевих радах становить «Батьківщина» та БПП, Радикальна партія та «Народний рух».

Цікаво, що за підсумками минулого року в Харківській області нелегально вирубали більше лісу, ніж на Закарпатті. Харківську обласну раду очолює Сергій Чернов від «Відродження», депутати від цієї групи домінують у трьох районних радах, на території яких вирубують ліс. Ще в трьох більшість за БПП та в одному – партія «За життя».

Закарпатська ж область найбільш різноманітна в плані політичних сил. Обласну раду очолює Михайло Рівіс, обраний від БПП. У восьми районах, де найбільш активно вирубують ліси, більшість у місцевих радах складають депутати від «Відродження», Аграрної партії, «Єдиного центру», БПП та «Батьківщини».

У Житомирській області все просто: Володимир Ширма від БПП і більшість депутатів у місцевих радах також від БПП або «Батьківщини».

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроект «Про збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів» із поправками президента України, який встановлює жорстку криміналізацію контрабанди лісу-кругляка й обмежує внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: