МЗС не закриватиме консульства РФ - Клімкін

Читать на русском
Клімкін підкреслив, що російські дипломати в Україні займаються діяльністю, яка притаманна діяльності спецслужб.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що МЗС не закриватиме консульства Росії в українських містах - якщо Україна закриє російські консульства, РФ закриє українські.

Це призведе до того, що дипломати будуть позбавлені можливості надавати допомогу українцям в РФ.

Клімкін анонсував резолюцію ООН щодо мілітаризації КримуМіністерство закордонних справ України планує підготувати проект резолюції Генеральної Асамблеї ООН через перетворення окупованого Криму у військову російську базу.

Як пише «Слово і Діло», про це він сказав в ефірі телеканалу «UA:Харків».

Клімкін підкреслив, що російські дипломати в Україні «займаються діяльністю, яка притаманна діяльності спецслужб».

«Але питання полягає у наступному: по-перше, у нас немає дипломатичних відносин з РФ за змістом. У нас нема послів, дипломати не займаються якоюсь політичною чи іншою діяльністю. Наші дипломати - вони просто допомагають українцям, у тому числі політв'язням», - заявив він.

За словами Клімкіна, консульська присутність в Росії є важливою, бо українські дипломати допомагають політв'язням, іншим українцям, і навіть під час війни в РФ постійно перебуває майже 3 млн українців.

Відповідаючи на питання про позицію МЗС щодо вимоги представників харківського Євромайдану і націоналістичних організацій закрити консульство РФ у Харкові, міністр наголосив - якщо Україна закриє російські консульства, РФ закриє українські.

За словами міністра, це призведе до того, що українські дипломати будуть позбавлені можливості надавати допомогу українцям в РФ.

Глава МЗС назвав діяльність дипломатів РФ «злочинною», але запевнив, що українські органи влади мають змогу контролювати їх діяльність.

«Те, що ми зараз здатні контролювати цю злочинну діяльність, знову таки російських «дипломатів», - це 100%. Вони знаходяться під пильним контролем і не можуть робити те, що робили за старих часів», - сказав Клімкін, уточнивши, що йдеться про період до 2014 року.

Нагадаємо, 4 жовтня послу Угорщини в Україні вручили ноту з інформацією, що консул Угорщини в місті Береговому повинен покинути територію України протягом наступних 72 годин.

Пізніше Угорщина заявила про висилку консула України.

Також стали відомі імена консулів, яких висилають Київ і Будапешт.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: