Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Оксана Сироїд

Читать на русском
Оксана Сироїд виконала 48 відсотків обіцянок. Вона запевнила, що Самопоміч оскаржить у суді рішення Київради про виділення Марченку земельних ділянок у столиці.
Оксана Сироїд

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Оксана Сироїд (позафракційна).

Сироїд пройшла до Верховної Ради четвертим номером за списком «Самопомочі» в листопаді 2014 року. Через місяць, коли вона стала заступником голови парламенту, Сироїд, згідно з вимогами регламенту, вийшла із «Самопомочі» й формально стала позафракційним нардепом. Хоча фактично вона є одним із лідерів партії. За час каденції нардеп дала 46 обіцянок, з яких виконала 22 (46%), а 7 – провалила.

Одна з останніх провалених обіцянок Сироїд стосується її намірів не співпрацювати з телеканалом ZIK доти, доки його власнику Петру Димінському не буде вручена підозра в скоєнні смертельної ДТП.

«Я не співпрацюватиму з телеканалом ZIK доти, доки Петру Димінському не буде вручена підозра за скоєння ДТП, в якому загинула Наталя Тріла. Поважаю колектив телеканалу й сподіваюся на розуміння – не буває піввідповідальності, півправди та півсправедливості», – написала вона в Facebook.

Нагадаємо, в серпні 2017 року автомобіль відомого львівського бізнесмена Петра Димінського став учасником ДТП, в якій загинула молода жінка. ДТП сталася на трасі М10 Львів-Краківець у селі Ямельня Яворівського району Львівської області. Провину в тому, що трапилося, взяв на себе водій бізнесмена, хоча експертиза не підтвердила наявності його ДНК на подушках безпеки автомобіля, який скоїв наїзд. Димінський виїхав до Швейцарії й вимагав не вносити його дані на розшук до Інтерполу.

У березні 2018 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення задовольнила заяву ТРК «Міст ТБ» (логотип ZIK) і ТОВ «ТРК «Нові комунікації», (логотип Z ZIK) про переоформлення ліцензії на мовлення в зв'язку зі зміною відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) телеканалу.

Зі складу власників вибув Димінський, відтепер кінцевими бенефіціарами будуть лише три особи: Димінська Олена Іванівна, Димінська Жанна Петрівна, Димінська Анастасія Петрівна.

Через три місяці, 18 червня 2018 року, Оксана Сироїд з'явилася на каналі ZIK на інтерв'ю з Влащенко.

Після участі Оксани Сироїд у шоу на телеканалі ми надіслали їй листа з проханням пояснити її позицію. Нардеп запевнила, що вона погоджується брати участь в інформаційних і суспільно-політичних програмах усіх українських телеканалів, якщо вони не здійснюють проросійської політики та пропаганди. Тобто Оксана Іванівна забула про свою обіцянку, в якій заявляла, що не співпрацюватиме з телеканалом ZIK доти, доки Петру Димінському не буде вручена підозра за скоєння ДТП, в якій загинула людина.

Варто додати, що фактично повідомлення про підозру особисто Димінському не було вручене, лише надіслане на всі відомі слідству адреси.

Два роки тому Сироїд пообіцяла, що «Самопоміч» підготує новий закон про парламент, який зможе гарантувати всі контрольні повноваження й надасть йому можливість здійснювати свої функції, а також вимагати відповідальності від уряду. Досі фракція не зареєструвала такої ініціативи.

Зауважимо, що два законопроекти, які стосуються діяльності парламенту й подані «Самопоміччю», частково висвітлюють функції здійснення парламентського контролю, але в жодному з них не йдеться про вимогу відповідальності від уряду.

Під час кризи зі львівським сміттям Сироїд долучилася до своїх колег, які оголосили голодування з вимогою вивезти відходи з міста. Нардепу вдалося виконати обіцянку про те, що вона продовжуватиме голодувати, поки влада не вирішить проблеми Львова зі сміттям.

19 червня 2017 року Володимир Гройсман звернувся до місцевої влади з проханням тимчасово взятися вивозити сміття зі Львова. Через два дні у Львівській ОДА разом із перевізниками обговорили шляхи вивезення тих відходів, що накопичилися в місті.

Станом на 24 червня 2017 року зі Львова вивезли 642 тонни ТПВ, з них 426 тонн – за укладеними раніше договорами й 214 тонн – за новими домовленостями. Того ж дня депутати від «Самопомочі» припинили голодування.

Щодо інших виконаних обіцянок нардепа, то основна їх частина стосується передвиборчої програми «Самопомочі». Оксана Сироїд підтримала голосуванням практично всі законопроекти, спрямовані на виконання цієї програми.

До кінця депутатського терміну Сироїд має встигнути виконати або остаточно провалити ще 17 обіцянок. Одна з останніх стосується вже не львівських, а київських проблем. Сироїд обіцяла, що «Самопоміч» оскаржить у суді рішення Київради про виділення Марченко земельних ділянок у столиці.

«Ми готуємо зараз весь пакет документів, там будуть усі ті висновки, що ми зібрали, які будуть передані до НАЗК, до НАБУ та до органів правопорядку. Також ми підготуємо позови для того, щоб скасовувати через суд рішення про виділення земельних ділянок Марченку й повернення їх у комунальну власність Києва», – заявила вона.

Сироїд розповіла про корупційні діяння, пов'язані з виділенням земельних ділянок у Києві для депутата Романа Марченка. Нагадаємо, виконавчий комітет «Самопомочі» виключив депутатів Київської міської ради Сергія Гусовського, Олексія Руденка, Сергія Харчука та Вадима Васильчука з членів партії за підтримку рішення КМР про виділення родичам їхнього колеги Романа Марченка земельних ділянок у місті Києві, які раніше були незаконно їм же захоплені.

У Марченка є 14 ділянок у прибережній смузі Києва загальною площею 1,4 га. Лише одну з цих ділянок він купив, інші – фактично захоплені, а потім легалізовані рішеннями Київської міськради. Шість із цих ділянок – це берегова смуга, яка згідно із законом, взагалі не може бути в приватній власності.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: