Санкції проти каналів «112 Україна» та NewsOne: наступ на свободу слова чи захист від ворога

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Регулювання інформаційного виду діяльності було актуальне ще з моменту початку війни. Інформаційна війна для РФ є невід’ємною складовою, не менш важливою, ніж прямі військові дії.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валерій Димов, оцінюючи звернення ВР до РНБО з приводу запровадження санкцій проти каналів «112 Україна» та NewsOne.

Експерт звернув увагу, що в США, наприклад, розглядають питання про те, яким чином свободу слову використовувала «фабрика тролів», а Twitter і Facebook говорять про те, що свободу слова використовували як втручання у вибори.

Він нагадав, що Макрон під час своєї інавгурації відмовив у акредитації Russia Today, назвавши канал пропагандистським рупором.

«Немає різниці між тими, хто співпрацює з ворогом на окупованій території, й тими, хто просуває інтереси ворога на нібито вільній території, яку також можна вважати частково окупованою, тому що на ній транслюють те, що потрібно ворогу», – підкреслив Димов.

Без деокупації інформаційного простору Україна не виграє тієї війни, яку розв’язала проти нас Росія. Міцного кордону з РФ у нас не було, тому Гіркіну легко було його перетнути. Так само немає кордону з РФ і в інформаційному просторі.

За його словами, в цій ситуації дивною є позиція Найєма, який спочатку розповідав, що підготував відповідний проект постанови, що поїде на канали, пояснить свою думку, а потім не голосував за це рішення в залі.

Слід розуміти, що політикам зручно грати на цьому – спочатку заявляємо, що йдемо шляхом деокупації інформаційного простору, а потім апелюємо до свободи слова, додав він.

«У нас заарештовують політика – говорять про політичний тиск, суддю – про тиск на суд. Зараз говорять про наступ на свободу слова. Але слід розуміти, що газети, які роздають біля метро, не можуть бути безкоштовними», – зазначив експерт.

ВР рекомендувала запровадити санкції проти деяких телеканалів: як голосували нардепиПроти телеканалів 112 Україна та NewsOne тепер можуть запровадити санкції. Які фракції та групи підтримують це рішення – на інфографіці.

Якщо вже й приймати запрошення відповідних телеканалів на ефіри, то це має бути в контексті мовлення на ментально окуповану територію. Тобто такі інформаційні майданчики, якщо вже вони є, потрібно використовувати лише в такому ключі, уточнив він.

Далі РНБО має визначити, хто є кінцевими власниками, а для цього є способи. Навіть сам Мураєв говорив, що передав справи Портнову, акцентував політолог.

«Очевидно, що ресурси там є, юридична підтримка буде, тому зараз буде апеляція до тиску на свободу слова», – припустив він.

Димов наголосив, що сигнал має бути не лише власникам, але й журналістам, які також мають розуміти ситуацію в інформаційному просторі, пам’ятаючи, що було в Криму, як бігали з російськими прапорами, реєструвались партії на кшталт «Русского блока».

Експерт нагадав про історію з «Інтером» і трансляцією «Новорічного вогника», висловлюваннями ведучих, після чого в каналу нібито хотіли забрати ліцензію, але продовжили з аргументацією, що незабаром будуть запроваджені квоти й на каналі розмовлятимуть українською мовою.

Хіба є різниця, якою мовою розмовляють на телеканалі «Інтер» чи будь-якому іншому, якщо вони говоритимуть те ж саме, що й раніше, але не російською, а українською? Людина може досконало володіти українською мовою, але більше бентежить те, що вона говорить, а не те, якою мовою.

Тому РНБО принаймні в межах чинного законодавства має навести лад, визначитися з напрямками своєї діяльності, додав він.

«Це буде сигнал усьому інформаційному простору, власникам каналів, журналістам, що в нас триває війна, в якій ворог використовує свободу слова як зброю. Якщо вже ми зробили перший крок, то потрібно діяти. Якщо попереджати, але нічого більше не робити, то ми зробимо лише гірше для себе», – пояснив політолог.

«Зрозуміло, що є ресурси, зрозуміло, що може з’явитися 113 чи 115 канал, але якщо ми почали захищатися, розпочали політику деокупації в інформаційному просторі, то не маємо права чинити за прикладом Найєма. Не можна грати в патріотизм, а потім знімати маску й перевдягатися на ходу», – резюмував Валерій Димов.

Більше про голосування – в матеріалі «ВР рекомендувала запровадити санкції проти деяких телеканалів. Як голосували нардепи».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: