Садовий заявив, що йде в президенти. Що з цього вийде?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Запустивши проект до Київради, він не склав із себе повноваження. При цьому вся політика робиться в Києві. Не можна всидіти на двох стільцях, особливо якщо ти перебуваєш у Львові, при цьому будучи мером і претендуєш на якусь всеукраїнську славу, перспективу, а потім ще й президентство.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Тарас Загородній, оцінюючи заяву мера Львова Андрія Садового про готовність брати участь у президентських виборах.

«Садовий досить грамотно конвертував хороше ставлення жителів до Львова. Створив гарний образ міста-мрії, в якому всі хочуть жити, грамотно це продав на виборах і на цьому все закінчилося. Потім почалися ідеологічні проблеми, тому що вони так і не зрозуміли, хто вони – християнські демократи чи ліберали?», – зазначив Загородний.

За його словами, це непоєднувано, оскільки половина фракції, умовно кажучи, нова бізнес-еліта, ліберали, а з іншого боку, вони тяжіють до якихось консервативних християнських цінностей.

По-друге, гарний образ Львова як міста-мрії був гарно зруйнований після історії зі сміттям, нагадав політтехнолог.

Образ Львова як міста-мрії себе вичерпав. Продавати далі нічого, ідеології немає.

«Процеси відбуваються. Ними потрібно керувати й займатися. Як би не хотіли показати «нові обличчя», що в Україні можлива побудова партій за ідеологічним принципом, а не за вождизмом, у нас це поки неможливо. Садовий цей момент упустив», – підкреслив він.

Експерт акцентував, що історія із «Самопоміччю» в Київраді показала, що вони самі не розуміють, що взагалі роблять.

«Вони сиділи в Києві, примудрилися не вскочити в жоден корупційний скандал за всі чотири роки, і їх розігнали. Це абсурд. Судячи з усього, партію розривають окремі амбітні особистості. Є Сироід, є Соболєв, який також зібрався в президенти. Загалом, ідеї були хороші, почали правильно, а закінчили як зазвичай», – пояснив він.

На його думку, ситуація для них буде сумною, оскільки умовний ліберальний електорат, молодь, становить 10-15%, а їх проблема в тому, що вони не ходять на вибори. При цьому через масову міграцію населення електорату на виборах може й не бути. Крім того, вдруге раз продати казку про гарне місто Львів уже не вийде.

«По-третє, всі вже наїлися ліберальними реформами, від слова «реформа» взагалі відштовхує», – додав політтехнолог.

Топ-20 політиків, яких українці обрали би президентом протягом останніх двох роківМи вивчали, як змінювалася електоральна підтримка більш ніж двох десятків політиків, що могли б стати президентом, порівнявши дані 14 досліджень двох соціологічних компаній.

«Показова історія зі старими трамваями, які Садовий купував у Берліні, на це ще дав грошей ЄБРР, у той час, коли в місті виробляються трамваї. При цьому кажучи, що вони живуть за правилами ЄС. Так потрібно жити за правилами ЄС чи за правилами України? Захищаючи робочі місця, щоб люди не виїжджали, наприклад. Вони підтримували неолібералізм – люди поїхали. За них просто нікому голосувати. Це проблема всіх подібних партій, які живуть у своєму «грантожерському» світі», – наголосив він.

На його думку, зараз те, що Садовий іде в президенти, є дією на випередження, адже якщо піде Сироїд, Соболєв або ще хтось, то партії прийде швидкий кінець.

«За принципом «жах без кінця кращий, ніж жахливий кінець», – резюмував Тарас Загородній.

За даними «Слова і Діла», рівень відповідальності мера Львова становить 39%. Досьє політика – за посиланням.

Нагадаємо, вибори президента України заплановані на 31 березня 2019 року.

Також з'ясувалося, хто вже заявив про намір брати участь у виборах.

Також «Слово і Діло» писало про топ-20 політиків, яких українці обрали б президентом протягом останніх двох років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: