В Україні значно подешевшали яблука

Читать на русском
Уже з листопада ціни на яблука почнуть рости в середньому на 1-2 гривні щомісяця до наступного врожаю.

У 2018 році в Україні зібрали рекордний урожай яблук, який значно знизив ціни на них для населення.

Про це повідомили аналітики компанії Pro-Consulting, передає «Слово і Діло».

Ціни на продукти: в Україні сильно подорожчали пшоно та моркваВ Україні за цей рік подорожчали всі базові продукти. Значно зросла ціна на сало, пшоно, моркву та яйця.

Якщо минулого року ціна на яблука у вересні-жовтні була близько 20 грн за кг, то цьогоріч вона коливається в межах від 6 до 16 грн/кг залежно від сорту фрукта.

Але така ситуація триватиме не дуже довго, вважають аналітики. Вже з листопада ціни на яблука почнуть зростати в середньому на 1-2 грн щомісяця до наступного врожаю. Таке зростання цін аналітики пояснюють нетривалим терміном зберігання – частина яблук зіпсується, а сорти, які зберігаються краще, фермери притримають до кращих часів, коли ціни на них будуть значно вищими.

Очікується, що за підсумком 2018 року приріст обсягу валового збору яблук в Україні складе до 15%. Причина в активному інтересі фермерів до вирощування яблук за рахунок великих перспектив експорту як самих плодів, так і продуктів переробки. На сьогодні яблука – традиційно найбільш популярний для вирощування фрукт в Україні, обсяг їх виробництва складає близько 70% від усіх вирощуваних фруктів та ягід у країні.

Нагадаємо, експорт яблук з України в першому півріччі 2018 року досяг 24 тис. тонн – в 3,9 раза більше, ніж у першому півріччі 2017-го. Це принесло Україні $8,2 млн валютної виручки, що в 5,3 раза більше, ніж у 2017 році. Головним покупцем українського яблука все ще залишається Білорусь, яка також активно нарощує обсяги імпорту цієї продукції.

Раніше були названі ключові ринки експорту української агропродукції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: