Споживчий кошик українців: які продукти подорожчають восени

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Те, що курс зростатиме, ні в кого не викликає сумнівів, оскільки це закладено в бюджеті. Питання в тому, до якої межі та чи перевищить він 30,5 гривень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів гендиректор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, оцінюючи тенденції з курсом, інфляцією та їх вплив на ціни на продукти.

«Влітку більшою мірою подорожчали імпортні продукти. Щойно почалися коливання курсу, відразу зросли в ціні імпортні овочі та фрукти. Однак ця частка зараз невелика. У нас саме високий сезон своїх. Все інше зростатиме вже у вересні. Зараз пропозицій багато, що диктує зниження ціни, хоча й попит великий. У кожному разі, поки що ціни будуть досить стабільними», – зазначив Дорошенко.

У вересні ми побачимо зростання цін з огляду на інфляцію, а в серпні очікується ще дефляція, додав він.

«До того ж компенсується зростання курсу. Всі ці фактори призведуть до зростання цін уже восени, у вересні», – уточнив економіст.

Фахівець припустив, що майже всі соцпродукти з осені подорожчають.

Середня зарплата в Україні: як змінилася купівельна спроможність українців за три рокиПопри зростання середньої заробітної плати в Україні за останні 3 роки, купівельна спроможність українців за цей час зросла не по всіх пунктах.

«Щось менше, щось більше, але зростання цін буде. У середньому десь на 2% ціни зростуть у вересні. Більше за все в ціні зростуть овочі та фрукти. М'ясо також зростає, хоча ще в липні ціни були стабільними. Молочна продукція також додає в ціні», – підкреслив він.

Щодо цьогорічного врожаю, то на ціни на хлібобулочні вироби майже не буде впливу, продовжив експерт.

«70% зерна ми експортуємо, а ціна на соціальні сорти вже й так майже досягла європейських цін. Далі зростати вже немає куди», – констатував фахівець.

Він звернув увагу, що в червні ціна на хліб не зростала. Це говорить про те, що все залежить від попиту-пропозиції.

«Якщо соціальний хліб, найдешевший, ще зростає, то все інше зростатиме лише в зв’язку девальвацією гривні. Адже все зерно купується на внутрішньому ринку багато років за світовими цінами. Відповідно, другий фактор, який може призвести до зростання цін на весь хліб, – зростання світових цін. Цього немає. Тому зростання цін буде, можливо, на 2-3%», – пояснив експерт.

Щодо «борщового набору, якщо рахувати всі овочі загалом, то в ціні він зросте приблизно на 5%, максимум – 8%, наголосив економіст.

«Подорожчання очікується на 5-8%, але ціни зростатимуть уже до грудня, просто поступово. В грудні ціни можуть вийти на досить високу позначку, можливо, на таку, як минулого року. Адже вже зараз у нас продається все або дешевше, ніж минулого року, або коштує стільки ж. З урахуванням інфляції це говорить про те, що фактично наш раціон за липень-серпень подешевшав», – резюмував Олексій Дорошенко.

Раніше аналітики порталу розповіли, як змінилася купівельна спроможність українців за три роки.

Реальні та прогнозні економічні показники України за п'ять років – на нашій інфографіці.

Аналітики «Слова і Діла» дослідили, як змінилася структура експорту-імпорту в 2016 та 2017 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: