На скільки зросте ціна на хліб та які продукти подорожчають до кінця року?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Коли почалися вигуки окремих осіб, що хліб подорожчає на 20%, потім – на 30%, фактично стартував якийсь ярмарок марнославства, хто назве більшу цифру. Це виглядало безглуздо. Для такого подорожчання немає жодних підстав.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів гендиректор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, оцінюючи зростання цін на продукти.

«Є підстави для подорожчання хліба від 6% до 10%. Скоріш за все, буде подорожчання на 8%. Основні причини – девальвація гривні, яка фактично з 26 впала до 28,5 гривень за долар. Це вже 7%. Також є невелике світове зростання ціни на зерно – 2-3%. Це основні фактори, які впливають на подорожчання хліба до кінця року», – зазначив Дорошенко.

У сукупності подорожчання хліба буде до 10%, уточнив він.

Економіст додав, що потрібно також врахувати, що після девальвації гривні дорожчають зерно й борошно, але не відразу.

«Це розтягнуто на кілька місяців. З огляду на це частину подорожчання ми зможемо побачити в січні. Але в січні вже впливатиме інший фактор, який є основним в останні роки, – фактор підвищення мінімалки. Тому що зерно для соціального хліба та зарплата є основними факторами. Якраз із 1 січня це буде зарплата», – пояснив експерт.

За його словами, в Мінсоцполітики уточнили, що підвищення буде не настільки істотним, тому дуже великого зростання цін не буде. Приблизно 4-5% зростання можливі, але вже наступного року.

На скільки подорожчав хліб за перше півріччя-2018Держстат повідомляє, що за перше півріччя 2018 року хлібний кошик став дорожчим на 7 відсотків. Але інші джерела стверджують, що насправді ціни на хліб збільшилися на 19-28 відсотків.

Також, на його думку, слід готуватися до подорожчання овочів. Зокрема, основний борщовий набір додасть у ціні від картоплі до капусти в межах до 30-40%. Однак, за винятком моркви, оскільки ціна на неї зараз дуже висока – 26 гривень, за даними Держстату.

«Взимку, в кожному разі, ми побачимо +30-40%, морква – 10%. Овочі дорожчатимуть швидше за все інше», – наголосив фахівець.

Крім того, всі інші продукти також потроху підтягуватимуться, оскільки інфляція зараз прискорюватиметься, а до кінця року становитиме, ймовірно, до 8%.

«Це означає, що й продукти дорожчатимуть – щось у межах інфляції, щось – швидше. Питання в тому, що та якими темпами дорожчатиме. Дорожчатиме в межах інфляції м'ясо – яловичина, свинина. Дешевше за інфляцію – крупи, зокрема рис і гречка. Великими темпами дорожчатимуть дешеві крупи – ячна, пшоняна, перлова. Зараз попит на них великий, оскільки вони дешеві. Ці крупи можуть подорожчати на 10-12% до кінця року», – резюмував Олексій Дорошенко.

На скільки подорожчав хліб за перше півріччя-2018 – за посиланням.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнах – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: