Що може стати причиною соціальної кризи вже восени?

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Ціна на газ може стати соціальним детонатором цієї осені. Крім суто соціального фактору, це ще нагадування про такі складові української реальності, як необхідність в енергозбереженні, логістичний потенціал, корупціогенність енергоринку та необхідність віддавати набрані раніше кредити. Лише наступного року – 417 мільярдів гривень.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Петро Охотін, передає «Слово і Діло».

«У владі свої нюанси. Монолітності немає. Зараз прем’єру Гройсману вдалося на час перемовин стримати ціни до 18 жовтня – рішенням про спеціальні обов‘язки суб‘єктів ринку. Так, до бюджету субсидії закладені. Так, ідуть перемовини з МВФ. А тим часом на Банковій уже розписується «шахматка» з приватизації державних підприємств. За цінами «для своїх», – зазначив Охотін.

У сфері інтересів також українська ГТС, додав він.

Політтехнолог уточнив, що ГТС, яку оцінюють у 300 мільярдів, хочуть приватизувати за 7 мільярдів.

«Не треба бути Ситником, щоб зрозуміти ймовірний інтерес до цього об‘єкта з боку «любих друзів». Міф про металобрухт розганяють навмисно, щоб знизити оціночну вартість», – підкреслив він.

Ціна на газ для населення: чи буде подорожчання в 2018 роціСлово і Діло розбиралось, як може зрости ціна на газ для українців, а також, що коїться з тарифами на тепло в областях.

Експерт нагадав, що про ризики «прихованої приватизації» ГТС раніше говорила «Свобода». На початку липня «Самопоміч» звинуватила «Нафтогаз» та «Укртрансгаз» у змові монополістів.

У Тимошенко відреагували на таку можливість законопроектом 8107, заявою про націоналізацію об’єктів, які приватизовані корупційним шляхом. Особливого хайпу набули погрози ліквідувати «Нафтогаз», акцентував він.

«Дехто сприйняв інформацію про ліквідацію «Нафтогазу» як наступ на компанію, якій «Газпром» має заплатити виграні Україною в суді гроші. Хоча в такому разі Україна просто прийме гроші на правонаступника», – пояснив політтехнолог.

Він звернув увагу, що «Газпром» з усією інфраструктурою в 2017 році показав стільки ж прибутку, як і «Нафтогаз», – півтора мільярда доларів, що вже натякає на непрозорість роботи цієї структури.

«Спори та обмін політичними заявами не можуть замінити собою стратегій виходу з енергетичної та соціальної кризи. Буде час на стратегії, чи все закінчиться тактикою, побачимо вже восени», – резюмував Петро Охотін.

Нагадаємо, 28 вересня уряд України продовжив дію спеціальних зобов'язань, які передбачають продаж природного газу для населення та теплокомуненерго за зниженою ціною, до 18 жовтня.

Чи зростуть ціни на газ цього року – на інфографіці.

Також аналітики порталу з’ясували, які обіцянки дають політики в зв'язку з опалювальним сезоном.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: