Ціна на газ для населення: чи буде подорожчання в 2018 році

Читать на русском

Минулого тижня стало відомо, що Кабінет міністрів України вирішив відкласти підвищення ціни на газ для населення ще на два місяці й продовжити до 1 червня спеціальну вимогу для «Нафтогазу» та облгазів поставляти блакитне паливо без зміни поточних цін.

Таке рішення ставить під сумнів виділення наступного траншу Міжнародним валютним фондом, адже встановлення ринкової ціни на газ є однією з обов'язкових умов. Нагадаємо, що саме з цієї причини Фонд заморозив два транші для України минулого року.

З 1 березня 2017 року «Нафтогаз» продає газ для побутових споживачів за ціною 4,492 за 1 кубометр. Якщо дію постанови Кабміну припинять, то ціна може зрости до 62%. В такому разі закупівельна ціна на газ складе вже 8,530 грн. Для населення ціна зросте з 6,96 грн до 11,26 грн.

Для українців це може стати неприємною новиною, адже тарифи й так зростають, зокрема на теплоенергію та опалення. Минулого року Національна комісія з державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) передала місцевим органам влади права на встановлення тарифів на тепло, гаряче водопостачання та водовідведення. Здавалося б, що це має позитивно позначитися на гаманцях населення, однак за фактом тарифи на ЖКГ стали значно вищими, ніж встановлювала НКРЕКП.

У середньому тарифи на теплоенергію для населення зросли на 18%. Найсильніше це відчули жителі Слов'янська, де ціни зросли на 70,3%, Боярки (+37,7%), Могилів-Подільського (+37,1%) й Токмака (+28,1%). Для столичних жителів тарифи зросли на 17,4%.

Тарифи на централізоване опалення з приладами обліку по Україні зросли в середньому на 13%. Найбільше, знову ж таки, не пощастило жителям Слов'янська (+70%), Могилів-Подільського (+37%) та Боярки (+36%). Для киян тарифи зросли на 18%, а для жителів Нововолинська – лише на 4%.

Якщо говорити про тарифи на опалення без приладів обліку, то ціна зросла на 10%. У Слов'янську підвищення відбулося на 70%, Боярці – на 39%, Кам'янському – на 27%. У Києві, Вінниці та Нововолинську тарифи, навпаки, знизилися на 29%, 19% та 23% відповідно.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, через потепління в квітні Україна знизила імпорт природного газу з країн Європи до мінімуму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: