Які політсили представляють владу в районах нелегального видобутку бурштину в Україні

Читать на русском

За оцінками експертів, в Україні щорічно видобувається від 120 до 300 тонн бурштину, але в середньому лише 5 тонн здобуті легальним шляхом. Річний дохід від нелегальної торгівлі каменем складає 300-400 мільйонів доларів. Тим часом політики із завидною регулярністю обіцяють вирішити цю проблему. Уряд мав внести до Верховної Ради відповідний законопроект, який поки так і не з'явився. Однак боротися з нелегальним видобутком бурштину мають і на місцевому рівні. «Слово і Діло» вирішило розібратись, які політичні сили представляють владу в «бурштинових республіках».

Незаконний видобуток бурштину йде в основному в трьох областях: Житомирській, Рівненській та Волинській.

Як політики вирішують проблему з незаконним видобутком бурштинуСлово і Діло розбиралось, які обіцянки щодо легалізації видобутку бурштину давали українські політики.

Житомирську обласну адміністрацію очолює Ігор Гундич, головою обласної ради є Володимир Ширма – депутат від «Блоку Петра Порошенка». Більшість депутатів в облраді також від БПП, на другому місці за кількістю – «Батьківщина».

Нелегально видобувають бурштин у семи районах області. При цьому в шести райрадах із семи більшість становлять депутати від БПП. Виняток – лише Черняхівський район, в раді якого більшість депутатів Партії конкретних справ. На другому місці за кількістю найчастіше представники або «Батьківщини», або Радикальної партії.

Схожа ситуація й у Рівненській області. Голова облдержадміністрації Олександр Данильчук був обраний від «Блоку Петра Порошенка». Більшість депутатів облради від БПП, на другому місці – «Батьківщина». Із семи районів, де йде незаконний видобуток, в трьох більшість депутати від «Батьківщини», ще в двох – від БПП, по одному району, де більшість за Народною партією та Аграрною партією.

Волинську обласну раду очолює представник УКРОПу – Ігор Палиця. У Маневицькому районі, де процвітає видобуток бурштину, більшість ділять знову-таки БПП і «Батьківщина», а в Камінь-Каширському районі – БПП.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, на початку липня в Житомирській області поліція виявила рекордну партію бурштину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: