Україна розриває договір щодо Азова, РФ – погрожує. До чого готуватися?

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

Безумовно, договір має бути розірваний. Жодних угод бути не може, коли одна країна веде про війну проти іншої. Значною мірою, всі 450 договорів та угод, які є в нас із Росією, потрібно розірвати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, історик Ігор Лосєв, оцінюючи розірвання договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки від 2003 року.

«Ми маємо розірвати всі відносини з Росією й відгородитися від них усім чим тільки можна. В усіх сенсах – політичному, економічному, культурному, інформаційному, ідеологічному. Росія завжди буде для нас джерелом небезпеки та загрозою», – зазначив Лосєв.

Він не виключив, що Росія може розпочати широкомасштабні військові дії, тому Україні краще бути готовою до такого розвитку подій.

«Потрібно переводити всю країну на воєнні рейки, а не продовжувати незрозумілу політику на кшталт того, що вранці воюємо, а ввечері – торгуємо. Така політика працює на інтереси РФ, адже Путін веде проти нас типову КДБістську війну. За принципом «ми будемо воювати, а ви не посмієте навіть договір розірвати», – пояснив експерт.

Він уточнив, що від початку договір був наслідком того, що Кучму поставили в таке становище після кризи навколо Тузли. Тоді Кучма пішов на це, однак це була помилкова політика.

Потрібно було діяти в контексті заклику Хвильового: «Геть від Москви!». Це мала бути наша зовнішня політика після 1991 року щодо РФ. Таку політику проводили держави Балтії й успішно стали членами НАТО та ЄС.

Наша дружба є протиприродною, констатував Лосєв.

«Не може бути дружби між колишньою колонією та колишньою метрополією. Тому розрив договору необхідний», – підкреслив він.

За його словами, Азовському морі може бути проведена десантна операція проти Маріуполя та Бердянська.

«Добре, що Об’єднані сили почали проводити навчання з відбиття російського десанту й готуються до різних сценаріїв. Потрібно вести підготовку й на Чорноморському узбережжі, оскільки ризик удару там також існує», – додав експерт.

За роки незалежності лише декілька кораблів були введені в дію, хоча потрібно не менш ніж 1-2 кораблі щороку, тоді б ми мали флот, наголосив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Маріуполь є і буде українськимСказано 8 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Тепер прийшла розплата за таку політику. Попри це, хоча флоту в нас практично немає, ми маємо берегові сили, непогану артилерію, авіацію та ракетні комплекси. Тому дати відсіч РФ в Азовському морі можна. Можливо, доведеться частину Азовського моря закидати морськими мінами», – резюмував Ігор Лосєв.

Додамо, 8 вересня 2014 року Петро Порошенко пообіцяв, що Маріуполь є й буде українським, і підкреслив, що Україна має достатньо сил для того, щоб захистити місто.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: