Справу про доступ ГПУ до телефону Бердинських повернули до Печерського суду

Читать на русском
Апеляційний суд постановив повернути розгляд скарги журналіста НВ Крістіни Бердинських щодо можливості доступу до даних її телефону до Печерського суду Києва.

У середу, 26 вересня, Апеляційний суд постановив повернути розгляд скарги журналіста НВ Крістіни Бердинських щодо можливості доступу до даних її телефону до Печерського суду Києва.

Про це Бердинських повідомила на сторінці в Facebook, пише «Слово і Діло».

ГПУ призупинила отримання даних із телефону СедлецькоїГПУ на вимогу Європейського суду з прав людини призупинила збір даних про геолокації мобільного телефону журналіста Наталії Седлецької.

«Рішення Апеляційного суду – справа повернули до Печерського суду. Тепер Печерський суд буде знову вирішувати давати доступ до мого телефону за 1,5 року чи ні», – написала Бердинских.

Раніше Генеральна прокуратура України отримала право на доступ до широкого масиву інформації з телефонів двох українських журналісток – головного редактора програми розслідувань «Схеми»: корупція в деталях Наталії Седлецької та кореспондента журналу «Новое время» Крістіни Бердинських. Суд дозволив вивчати дзвінки, смс-переписку та місцеперебування журналісток за останні півтора року.

ГПУ домоглася такого рішення у межах розслідування щодо директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Рішення суду спричинило хвилю критики в українській медіаспільноті. На тлі скандалу генпрокурор Юрій Луценко запропонував Седлецькій провести закриту зустріч. Своєю чергою журналістка заявила, що готова зустрітися з Луценком, але не за зачиненими дверима. Голова ГПУ й досі не погодився на пропозицію дати інтерв’ю журналістам «Схем».

18 вересня Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу Седлецької на постанову, згідно з якою Генпрокуратура могла отримати доступ до особистих даних журналістки за останні 1,5 року. Суд скасував цю постанову й постановив опублікувати нову. У новому документі ГПУ отримала право доступу до меншого об'єму даних із телефону Седлецької.

Крім того, Європейський суд із прав людини запровадив тимчасову заборону на доступ до будь-якої інформації з телефону Седлецької.

Однак розгляд аналогічної скарги Бердинських апеляційний суд Києва переніс на 26 вересня. Таким чином, фактично до цієї дати прокурори могли би безперешкодно отримати всі необхідні їм дані з телефону журналіста.

25 вересня ГПУ зупинила процедуру отримання інформації щодо геолокації телефонів журналістів Бердинських і Седлецької на виконання відомством тимчасових заходів, застосованих Європейським судом із прав людини в справі «Седлецька проти України».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: