Україна на Генасамблеї ООН: чи варто розраховувати на результат

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Звичайно, основні акценти виступу президента – звільнення ОРДЛО та Криму. цього року, напевно, буде додана проблема Азовського моря.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи запланований виступ президента України на полях Генасамблеї ООН.

«Насправді, виступ на Генасамблеї, послання на цьому майданчику можна порівняти з посланнями президента Верховній Раді. Ніде в світі виступ лідера середньої країни, – а ми не є навіть регіональним лідером – великого значення не грали. Тому великих сподівань немає», – зазначив Мішин.

За його словами, Україна озвучить якісь протокольні тренди.

«За радянських часів на партійних зборах були спеціально призначені люди, які озвучували резолюцію або певні пропозиції. Тобто виступ президента все-таки пов'язаний із глобальною дипломатією, в якій головну роль відіграють США. Тут не допускаються самовільні висловлювання. Тому виступ президента радше доповнить позицію США в протистоянні з Росією», – пояснив він.

При цьому зазвичай такі виступи не додають рейтингу лідеру передвиборчої кампанії, додав експерт.

Політики яких країн відвідали окупований КримЯкщо рік тому до Криму наважувалися їхати політичні пенсіонери або представники країн третього світу, то цього року окупований півострів відвідували і європейці.

Звичайно, всі ці виступи вже лягли в світову історію, зберігатимуться, але все ж це радше протокольний офіційний виступ, уточнив він.

«Так, буде заклик світової громадськості консолідуватися в боротьбі проти держави-агресора, але результату це не дасть», – підкреслив Мішин.

Також, на його думку, навряд чи вдасться зустрітися з президентом США.

«У нашої країни є впливові союзники серед конгресменів, сенаторів, навіть у Держдепі США. Однак Порошенко не є пріоритетом для зустрічі з Трампом зараз. Навіть теоретично, якби це було можливо, МЗС і наше посольство порушували б це питання щосили», – наголосив експерт.

В принципі, заплановані інші зустрічі, вже була зустріч із президентом Польщі, що допоможе україно-польським відносинам, додав він.

«Хоча потрібно розуміти, що зустрічі на полях Генасамблеї лідерів країн ні до чого не зобов'язують», – резюмував Андрій Мішин.

Глава держави виступить на Генасамблеї ООН завтра, 26 вересня. Як відомо, питання Донбасу та Криму включили до порядку денного.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, політики яких країн відвідували окупований Крим.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: