Переговори щодо Донбасу: чи можуть змінити формат зустрічей Волкера із Сурковим

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Було б доречніше йти шляхом зміни Нормандського та Мінського форматів залежно від модальностей.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, керівник Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи заяву Володимира Єльченка про необхідність змінити формат переговорів Волкера із Сурковим, оскільки Москва не готова ухвалювати жодних рішень.

«Доречніше змінювати Нормандський формат. На його тлі переговори Волкера та Суркова видаються ще більш-менш живими. Принаймні на цей майданчик ще є якась надія. Прикро, що такі заяви починаються в передвиборчий період. Це наводить на різні думки. Навіть до того, що лише вибори спонукають українську владу діяти», – зазначив Саакян.

Він звернув увагу, що реакції західних партнерів України на таку пропозицію немає, а важливо, якою саме вона буде, це буде ключовим.

На його переконання, з огляду на те, якою буде відповідь США, можна буде робити висновки.

«Із реакції буде видно, чи це узгоджений крок з американською стороною, чи персональна ініціатива української влади. Якщо узгоджений, тоді цілком імовірно, що ми маємо справу з активізацією тиску на Росію», – уточнив експерт.

Якщо реакція США буде схвальною, то тиск на РФ може бути узгоджений не лише зі Штатами, але й з Європою, додав він.

«Якщо змінюватиметься формат Волкер-Сурков, то зросте статус Нормандського формату. Це може бути пас на Меркель. З іншого боку, якщо це неузгоджені дії, для нас можуть виникнути ризики», – резюмував Олег Саакян.

Раніше постпред України в ООН Володимир Єльченко заявив про необхідність перенесення мирних переговорів із Мінська на інший майданчик.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Павло Клімкін обіцяв, що Україна доведе провину Росії у спонсоруванні тероризму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: