Переговори щодо Донбасу потрібно переносити з Мінська. Куди та що це дасть?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

З одного боку, враховуючи позицію Білорусі в межах ООН, яка не підтримує українські пропозиції, таке рішення було б логічним. Однак, з іншого боку, є нюанси.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, керівник Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи заяву постійного представника при ООН Володимира Єльченка про необхідність перенести переговори щодо Донбасу з Мінська.

«Якщо це буде суто механічне переміщення переговорного майданчика до іншої країни, без змін Мінського формату в сутнісному значення, то це може принести лише негатив для України. Щодо забезпечення нейтральності Мінського майданчика та процесів у ньому, то це Білорусь дійсно забезпечила. Багато в чому завдяки персональній позиції ОБСЄ та Лукашенка», – зазначив Саакян.

Він нагадав, якщо проаналізувати персональні позиції Лукашенка, які були на початку агресії, то президент Білорусі кілька разів виступав з ініціативами під час котлів на Донбасі.

Були ініціативи щодо взяття під контроль білоруськими прикордонниками неконтрольованої частини кордону та інші ініціативи, які відхилила РФ, уточнив експерт.

«Тобто певний час Лукашенко дійсно намагався грати роль певного стабілізатора, що йому було вигідно і з політичної точки зору в ключі регіонального лідерства, і з точки зору персональних рейтингів, і з точки зору безпеки, оскільки Білорусь виявилася заручником російської агресії в Україні», – пояснив він.

Політолог не виключив, що може з’явитися персональна образа Лукашенка, що жодним чином не допоможе українській безпеці, а навпаки, зробить загрозливим північний фланг.

Крім того, перенесення переговорів до країн-сателітів РФ – не варіант, додав він.

«Навіть якщо ці країни сьогодні намагаються відійти від РФ, як Казахстан, це не матиме жодного ефекту навіть із точки зору символізму ситуації», – підкреслив експерт.

За його словами, перенесення може бути лише до нейтральних країн.

«Це, наприклад, Швейцарія, країни Північної Європи, якийсь нейтральний майданчик в Азії чи Океанії. Говорити про Австрію вже не доводиться. Тому залишається досить невелика частина країн, які могли б дійсно стати таким майданчиком», – резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, Павло Клімкін обіцяв, що Україна доведе провину Росії у спонсоруванні тероризму.

Своєю чергою президент України Петро Порошенко пообіцяв повернути Донбас.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: