Що мажоритарники Хмельницької області обіцяли зробити в галузі культури

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як народні депутати, обрані в одномандатних виборчих округах, виконують свої обіцянки. У цій статті розглянемо, що планували зробити мажоритарники Хмельницької області в галузі культури.

В Хмельницькій області сім народних депутатів-мажоритарників, з яких тільки четверо давали «культурні» обіцянки. Найбільше відзначився Віктор Бондар від одномандатного виборчого округу №191 ( Старокостянтинів), який дав 5 обіцянок по темі але жодної ще не встиг виконати.

Віктор БондарНародний депутат України
Бондар пообіцяв забезпечити повну реконструкцію замків Меджибіж, Самчики, ЗіньківСказано 22 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

У своїй передвиборчій програмі він збирався забезпечити повну реконструкцію замків Меджибіж, Самчики, Зіньків але поки що ніякої активності нардепа з цього приводу не було помічено. Слід зазначити, що на відбудову таких потужних історичних об’єктів слід було б створювати державну програму. Тому обіцянка Бондара від початку була популістичною.

Також Бондар під час виборів пообіцяв забезпечити відродження культурної спадщини та колосального туристичного потенціалу Поділля. У звіті нардепа про діяльність в 2016 році він повідомив, що у червні за його підтримки у Летичеві відбувся перший Всеукраїнський фестиваль народної творчості «Вільний орле, Кармелюче, почуй Україну».

Загальна сума на створення свята склала 68 тисяч 900 гривень. Протягом року нардеп допоміг відзначити практично всі дні сіл у Летичівському районі. Загальна сума на проведення заходів та надані фінансові допомоги склала близько 40 тис гривень.

Ще Бондар обіцяв відремонтувати кінотеатри, бібліотеки та храми округу.

Олександр ГерегаНародний депутат України
Герега пообіцяв сприяти оновленню сільських будинків культуриСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Щодо храмів, нардеп прозвітував, що в 2016 році у центрі Летичева, за його сприянням, будували дерев’яну церкву. Сума витрачених коштів склала понад 400 тисяч гривень. Окрім цього, село Радянське на Деражнянщині отримало фінансову допомогу для ремонту трапезної, де встановлено сучасні енергозберігаючі вікна та двері на суму 23 947 гривень.

Про ремонти в бібліотеках та кінотеатрах, які б проводилися за сприяння нардепа за чотири роки не було ані звітів ані інших даних.

Олександр Герега від ОВО №192 (Дунаївці ) в передвиборчій програмі пообіцяв сприяти оновленню сільських будинків культури. В 2016 році у Косогірці відкрито будинок культури. На відкриття Будинку культури команда політичної партії «За конкретні справи» для потреб закладу передала 100 нових офісних стільців.

В 2017 році нардеп повідомив, що будинкам культури району передали фарби.

У селі Заставля в приміщенні Будинку громади з майже 85-річною історією, зробили сучасний ремонт: поставили нові вікна та двері, утеплили стіни та зробили новий дах. На роботи витратили більше мільйона гривень, виділених із державної субвенції, відповідно до Стратегії розвитку міської ради на 2017-2020 роки.

В 2018 році нардеп відзвітував, що у Солобковецький Будинок культури отримав нову акустичну систему. Таке ж акустичне обладнання отримали сільські клуби у Глушківцях та Стріхівцях.

Сергій Лабазюк від ОВО №188 (Хмельницький) в передвиборчій програмі обіцяв сприяти вільному розвитку церковних громад.

В 2016 році у римо-католицькому храмі Матері Божої Фатимської Волочиського району, встановили нові вхідні двері за рахунок Благодійного фонду Сергія Лабазюка «Ми поруч». З фонду було виділено майже 12 тисяч гривень та 1 млн 234 тис. грн. фінансової допомоги «на релігію».

Андрій Шинькович від ОВО №189 (Красилів) дав три «культурні» обіцянки і всі виконав. Так, нардеп збирався допомагати у будівництві храму УПЦКП у смт Білогір‘я, і як і обіцяв, передав перший внесок в 10 тисяч гривень на розробку проекту будови.

Минулого року нардеп запевнив, що в селі Миклаші будуть замінені вікна і двері в будинку культури. Він додав, що для цього будуть спрямовані додаткові державні кошти в розмірі 30 тисяч гривень. Восени нові енергозберігаючі вікна та двері були встановлені в будинку культури.

Також нардеп, як і обіцяв, надав 2 тони цементу храму в селі Заслучне Красилівського району Хмельницької області для добудови паркану.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, як мажоритарники Кіровоградської області обіцяли облаштувати округу.

Також ми писали, що в Хмельницькому так і не збудували завод із переробки сміття, як обіцяв Мельник.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: