Омелян може подати до суду на НАБУ

Читать на русском
Заява НАБУ про те, що опубліковано особисте листування міністра інфраструктури Омеляна з братом, може закінчитися ще однієї судовою тяганиною.
Слово і Діло

Справа міністра інфраструктури Володимира Омеляна про незаконне збагачення обростає новими подробицями й кримінальними провадженнями. САП почала розслідування за фактом можливого розголошення даних розслідування директором НАБУ Артемом Ситником, який нібито попереджав Омеляна про можливі обшуки. У самому НАБУ повідомили, що оприлюднили особисту переписку міністра зі своїм братом про придбання дорогої іномарки та оренду будинку, які Омелян не вніс в декларації.

Не виключено, що незабаром сам Омелян звернеться до суду з позовом про захист честі й гідності, причому може зробити це за рахунок платників податків, і вимагати у НАБУ сатисфакції за порушення права на особисте життя. Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів адвокат Андрій Підосинов.

Омелян знав результат перевірки його декларації до рішення НАЗК – НАБУКерівнику Мінінфраструктури невідомий чиновник надіслав фото готового результату перевірки його декларації до затвердження НАЗК.

«Якщо виходити з того, що мова йде про справжне листування Омеляна з родичами, то з юридичної точки зору я оцінюю таке опублікування вкрай негативно. По-перше, публікація імені людини, яка притягується до кримінальної відповідальності, заборонена Кримінальним кодексом. Навіть незважаючи на те, що публічна особа має менший захист приватності, ніж інші громадяни.

Сам факт того, що обговорюється питання залучення Омеляна до кримінальної відповідальності ще до вироку суду, дає міністру всі підстави звертатися до суду про захист честі та гідності», – сказав юрист.

Що стосується опублікування приватного листування, то на думку Підосинова, таким чином не забезпечується публічність розслідування, а йде порушення права особи на приватне листування.

«Таке розголошення допустимо тільки під час судового процесу за умови, що суд визнає це необхідним і не буде заперечень з боку захисту. Якщо дійде до розгляду справи по суті, то суд навіть може прийняти рішення проводити закриті засідання саме при розгляді доказів, пов'язаних з особистим листуванням обвинуваченого», – уточнив він.

Причому, Підосинов підкреслив, що міністр може звернутися в суд про захист честі та гідності та відшкодування шкоди за рахунок платників податків. Крім того, таке порушення може розглядатися, в тому числі, в Європейському суді, оскільки мова йде про порушення права на особисте життя (згідно статті 8 Європейської конвенції з прав людини).

Справа НАБУ проти Омеляна. Чи дійде до відставки міністра?Суд дозволив накласти арешт на майно міністра інфраструктури Володимира Омеляни. Тим часом, деякі нардепи вже вимагають його відставки. Про ситуацію, поговорили з експертами.

Не кажучи вже про те, що оприлюднення особистого листування до закінчення розслідування можна розглядати як спробу тиску на суд, створення в ЗМІ образу виннуватості обвинуваченого.

«Треба чітко розмежовувати два аспекти: проведення негласних розшукових дій та використання отриманих при цьому відомостей. В даному випадку мова йде про використання матеріалів справи без дозволу Омеляна та до їх розгляду в суді», – підкреслив адвокат.

Він додав, що в плані отримання доказів у справі, правоохоронні органи мають таке право, при дотриманні відповідної процедури.

«Якщо справа потрапить до суду, то захисники будуть перевіряти, наскільки законно проводилися слідчі дії, в результаті яких були отримані докази. Тут ми можемо тільки припускати, але такі повноваження у НАБУ є і вони могли це зробити. Але те, що дані матеріали не можна публікувати – це очевидно. Принаймні, серед юристів подібні заяви НАБУ викликають, щонайменше, здивування», – сказав Андрій Подосинов.

Нагадаємо, Ситник заявив, що Омелян сам цікавився у НАБУ про ймовірність проведення у нього обшуків.

Раніше ми писали, що НАБУ повідомило Омеляну про підозру у незаконному збагаченні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: