Справа НАБУ проти Омеляна. Чи дійде до відставки міністра?

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

У ситуації з притягненням до відповідальності Омеляна складно робити однозначні висновки. У нас іноді йдеться про зловживання на мільярди.

Про це в коментарі Слову і Ділу розповів політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи справу Володимира Омеляна та дозвіл на арешт майна міністра інфраструктури.

«Якщо міністр зможе пояснити звідки у нього власність, можливо суд виправдає його. У разі, якщо доходи були законними, а проблема лише в тому, що він не вказав дані, то за це теж звичайно передбачена відповідальність, але значно менша. Звичайно, в очах суспільства в такому випадку, він також може бути виправданий. Це підтвердить те, що він не є корупціонером, залишається професійним і певною мірою ефективним міністром», - говорить аналітик.

«Чи повинні були займатися НАБУ цим? Напевно, якщо слідчі бачать якісь підстави, порушення, то так. Якщо у слідчих дійсно є реальні докази, де видно розбіжності з доходами, видатками і тим, що задекларовано», - підкреслив він.

Кого з уряду Гройсмана хочуть звільнити депутатиНайчастіше нардепи намагалися звільнити Авакова, Супрун, Реву та Петренка. Найактивніше щодо усунення міністрів з посад виступає депутат Каплін.

Експерт додав, що в іншому випадку, вони також стають співучасниками злочину і починають покривати щось.

Навіть якщо людина має позитивний імідж, він повинен бути рівний перед законом, наполіг політолог.

«Чи пов'язано це якось з НФ час покаже. Як би там не було вони в коаліції парламенту і можна на них там тиснути, якщо потрібно. Крім того, Омелян, хоч і з команди Народного фронту, але він не настільки глибоко інкорпорований в політичні процеси. Звичайно, щось він знає, до чогось привчений, але все одно міністр залишається образно кажучи, хорошою монетою спільної команди НФ», - міркує Купира.

На його погляд, поки складно говорити, що справа – елемент політичного тиску.

При цьому, на думку політолога, є малоймовірною відставка міністра.

Він аргументував, що, по-перше, незрозуміло скільки часу суд розглядатиме справу, по-друге, потрібно врахувати заяву Омеляна про готовність відповідати за те, що йому інкримінують, а по-третє, незабаром президентські вибори.

У нас і не після таких скандалів політики не йшли у відставку. Вже точно, відставки не буде поки суд не ухвалить конкретне рішення.

«Хіба що суд прийме рішення, і міністр не зможе виконувати свої функції. Або буде якесь неприйняття чи сильний удар по іміджу уряду. Станом на зараз, відставка навряд чи можлива», - вважає експерт.

До того ж, він уточнив, що в такому разі виникне ще одна проблема – додається статус в.о.

«Зараз парламенту складно приймати рішення щодо міністрів. У режимі в.о і так працює багато міністерств. Наприклад, Мінфін, МОЗ, міністерство аграрної політики. За великим рахунком, третина міністрів Кабміну - в статусі в.о. Додавати ще одного навряд чи є бажання. Це як для ефективності, так і легітимності не дуже добре», - проаналізував Дмитро Купира.

Також аналітики порталу з’ясували, кого нардепи хочуть звільнити з уряду Гройсмана.

Які теми хвилюють міністра інфраструктури – за посиланням.

Ексклюзивне інтерв’ю міністра Омеляна читайте на порталі «Слово і Діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: