Чому між НАБУ та САП не вщухає конфлікт і коли він закінчиться?

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Те, що відбувається в черговий раз показує, що замість конструктивної роботи між органами лише поглиблюється конфлікт.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев, оцінюючи конфлікт між НАБУ і САП.

«Суперечності посилюються і вже зараз це вийшло на рівень якихось особистісних відносин. Ніхто ні за що вже не бореться. Враження, що борються вони один проти одного. При цьому, методи цієї боротьби вже більше схожі на піар-акції та провокації. Це вже політична боротьба, навіть не юридична», - каже Малишев.

Він зазначив, що якщо раніше ще, протистояння було в юридичній формі, можливо це було навіть в якомусь вимірі корисно для справи, то зараз конфлікт перейшов просто в політичну площину.

Це нагадує політичні розборки, підкреслив експерт.

Те, що протистояння перейшли з юридичної на особистісний рівень погано в будь-яких ділових відносинах, тому що органи за ідеєю повинні були взаємодіяти один з одним, продовжив Малишев.

«Те, що це провокується кимось всередині країни, представниками політичної еліти або іншими правоохоронними органами, наприклад ГПУ - однозначно. Якщо не провокується, то вже точно вони сприяють розвитку конфлікту. Старим правоохоронним органам, які діють зараз це вигідно», - пояснив експерт.

Три роки на посаді: як голова НАБУ Ситник виконує обіцянкиГолова НАБУ Артем Ситник був призначений на свою посаду 16 квітня 2015 року. Слово і Діло розбирається, як він виконує обіцянки.

При цьому, на думку експерта, не варто перебільшувати вплив США на лідерів цих відомств, адже Ситник і Холодницький мають достатній законодавчий імунітет.

«Вони самостійні фігури, мають достатній законодавчий імунітет від якогось національного впливу і тим більше від іноземних інституцій», - зазначив він.

Експерт не виключив, що в подальшому може бути здійснена нова ескалація і зростання конфлікту.

Він припустив, що така ситуація може тривати до виборів.

«Може після виборів будуть внесені якісь зміни в законодавство, пройдуть якісь кадрові зміни або все-таки вони обидва прийдуть до якогось здорового глузду», - додав фахівець.

  «Найгірше полягає в тому, що ситуація є плачевною для української моделі боротьби з корупцією, яку формували останні чотири роки», - резюмував Борис Малишев.

Нагадаємо, конфлікт стався між співробітниками НАБУ і САП під будівлею Спеціальної антикорупційної прокуратури та дитячої лікарні «Охматдит», в ході якого спецназ Бюро розбив машину Назара Холодницького і побив його водія.

Як очільник САП Холодницький виконує свої обіцянки - в нашому огляді.

Також аналітики порталу проаналізували, як директор НАБУ Артем Ситник справляється з обіцянками.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: