Як очільник САП Холодницький виконує свої обіцянки

Читать на русском
Голова Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький може піти у відставку. Слово і Діло розбиралось, як він виконує обіцянки.
Назар ХолодницькийСлово і Діло

Вчора, 20 березня, стало відомо, що голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький може піти у відставку. Нібито це пов'язано з проблемами зі здоров'ям.

У відомстві при цьому заявили, що Холодницький працює в штатному режимі й сьогодні, наприклад, відправляється в робочу поїздку до Брюсселя.

Згодом деякі ЗМІ повідомили, що в кабінеті антикорупційного прокурора виявили пристрій прослуховування. Пристрій міг бути встановлений працівниками Національного антикорупційного бюро. Офіційних коментарів, а також коментарів самого Холодницька ще немає. Поки ситуація з головою САП перебуває в «підвішеному» стані, «Слово і Діло» розбиралось, як він справляється своїми обіцянками.

Нагадаємо, що Холодницький був призначений на посаду 30 листопада 2015 року, відтоді він дав лише сім обіцянок (чотири виконав, дві – провалив). Цікаво, що останню обіцянку керівник САП дав ще в грудні 2016 року.

Найперше, що обіцяв Холодницький ще в день свого призначення, – запустити на 1 січня 2016 року Національні антикорупційне бюро. З цим він успішно впорався, відомство запрацювало в обіцяні терміни.

У кабінеті Холодницького виявили прослуховування: реакція соцмережГолову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького прослуховували. Що про це думають у соцмережах – в огляді Слова і Діла.

Після свого призначення Холодницький почав укомплектовувати САП і обіцяв до кінця першої декади лютого 2016 року призначити перших прокурорів. «Загальна чисельність має становити 42 прокурори. Наразі є 12 працівників. Здійснюється відбір на посади «рядових» прокурорів. Це будуть фактично ті прокурори, яких бачитиме суспільство на телебаченні в судах. До кінця січня-першої декади лютого мною будуть підписані перші накази про призначення цих людей», – заявив він. 29 лютого вже були призначені 11 прокурорів відділів процесуального керівництва та один прокурор аналітико-статистичного відділу.

Крім того, голова САП обіцяв, що до середини березня буде оголошений конкурс на посаду прокурорів відомства. Однак у березні конкурс не відбувся. Прийом документів для участі у відкритому конкурсі на заміщення 22 посад розпочався лише 22 серпня.

Перші звинувачення щодо підозрюваних в корупції суддів Холодницький обіцяв передати до суду в першій декаді березня. «Все залежить і від того, як підозрювані будуть знайомитися з матеріалами справ, тобто від тих процесуальних моментів, які можуть вплинути на уповільнення процесу», – зазначив він.

3 березня прокурор повідомив, що САП завершила досудове розслідування й готова скерувати до суду перші справи щодо суддів. Як пізніше повідомили «Слову і Ділу», 1, 21 і 28 березня до суду були скеровані звинувачення проти судді Сєвєродонецького міського суду, голови Здолбунівського районного суду Рівненської області та судді Дзержинського районного суду Харкова.

Розслідування справи «рюкзаків Авакова» (закупівля рюкзаків для Національної гвардії), яке тягнеться досі, Холодницький збирався завершити ще в жовтні 2016 року. «Ми провели слідство й встановили, що ці рюкзаки не відповідають встановленим вимогам: тканина не та, літраж не той і ціни, відповідно, мають бути іншими. Я думаю, що ми в жовтні проінформуємо суспільство про завершення справи з хештегом «рюкзаки Авакова», – заявив голова САП. Однак досудове розслідування тривало й у грудні, а влітку минулого року Холодницький сказав, що достатніх доказів, щоб повідомити комусь про підозру, немає.

Зате на початку минулого року до суду скерували справу ректора Національного авіаційного університету, якого затримали на отриманні хабара.

Нагадаємо, Назар Холодницький вважає, що антикорупційний суд не зможе запрацювати цього року.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: