Три роки на посаді: як голова НАБУ Ситник виконує обіцянки

Читать на русском
Голова НАБУ Артем Ситник був призначений на свою посаду 16 квітня 2015 року. Слово і Діло розбирається, як він виконує обіцянки.
Артем СитникСлово і Діло

Рівно три роки тому Артем Ситник був призначений головою Національного антикорупційного бюро України. Відтоді борець із корупцією у вищих ешелонах влади неодноразово потрапляв у неприємні скандали. Відомство Ситника конфліктувало зі Службою безпеки та Генеральною прокуратурою, самого керівника підозрювали в розголошенні державної таємниці, а зараз триває історія з обвинуваченнями на адресу очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Сьогодні «Слово і Діло» розбиралось, як антикорупціонер справляється зі своїми обіцянками.

Обіцянок голова НАБУ дає небагато (їх лише 16) й виконує їх зі змінним успіхом (лише 5 виконаних і 9 провалених).

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник обіцяє, що при НАБ буде створена громадська радаСказано 19 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Перші обіцянки на своїй посаді Ситник давав щодо роботи відомства. Зокрема, обіцяв зарплату детективам у розмірі 30 тисяч гривень. За його словами, висока зарплата допоможе працівникам Бюро сконцентруватися на роботі й не займатися сторонніми справами. Детективам НАБУ пощастило, Ситник трохи перевиконав свою обіцянку, середня зарплата була встановлена на рівні 32-34 тисяч гривень.

Голова НАБУ також говорив, що конкурси на заміщення вакансій НАБУ транслюватимуться онлайн. «Будь-який громадянин України за бажання матиме можливість із початку конкурсу й до оголошення його результатів простежити його перебіг», – зазначив він. Однак із повною транспарентністю в НАБУ не вийшло: сам же Ситник пізніше повідомив, що прозорість конкурсу забезпечується відкритістю конкурсного відбору та інформуванням громадськості, а відеофіксація не передбачена.

Влітку 2015 року Ситник заявляв, що у відомстві буде створений підрозділ, який займатиметься поверненням активів, незаконно виведених з України. За кілька років такий підрозділ не з'явився, а в НАБУ заявили, що відповідні функції покладені на Управління аналітики та обробки інформації, Головний підрозділ детективів і юридичне управління.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник обіцяє, що найближчим часом НАБУ надасть остаточну відповідь по справі МартиненкаСказано 16 листопада 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Перші справи з «гучними прізвищами» Ситник обіцяв передати до суду до кінця березня 2016 року. «Люди чекають гучних прізвищ. Вони постійно звучать, але найчастіше це призводить до політичних спекуляцій», – зазначив очільник НАБУ. У підсумку в середині місяця Ситник повідомив, що відомство почало передавати до суду справи суддів-корупціонерів, яких зловили на хабарах. 25 березня було завершене досудове розслідування щодо прокурора ГПУ Олександра Матюшка, який за 10 тисяч доларів хотів влаштуватися на роботу до Антикорупційного бюро. Також 31 березня НАБУ завершило розслідування за фактом незаконного впливу в. о. заступника голови правління «Нафтогазу» Андрія Пасішника.

Не з усіма «гучними прізвищами» впорався голова НАБУ: остаточне рішення в справі народного депутата Олександра Онищенка так і не було винесене до кінця 2016 року. Нагадаємо, нардепа підозрюють в організації схеми розкрадання коштів при видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з «Укргазвидобуванням», в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 мільярдів гривень.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник пообіцяв передати у Генпрокуратуру матеріали внутрішнього розслідування ситуації з міграційною службоюСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Наразі Онищенко переховується за кордоном, наприкінці 2016 року розслідування в його справі все ще тривало. Ситник також не впорався з термінами завершення розслідування щодо екс-голови Державної фіскальної служби Романа Насірова. «Ми плануємо цього місяця завершити розслідування й відкрити стороні захисту матеріали справи. Можливо, це буде наприкінці цього-на початку наступного місяця (травень-червень 2017 року – ред.)», – сказав він. У підсумку справа Насірова була скерована до суду лише в листопаді минулого року.

Поки незрозуміла ситуація з причетністю керівництва Національного банку України до розтрати коштів. У квітні минулого року Ситник заявив, що кілька місяців триває розслідування, що стосується виділення рефінансування низки комерційних банків. За його словами, ведеться також розслідування щодо виведення цих коштів з України. «Ми говоримо про те, що в кожному разі такі величезні потоки не могли обійтися без участі керівництва Нацбанку, тому на причетність до цих дій буде перевірятися практично все керівництво», – підкреслив глава НАБУ. Про результати цих перевірок Ситник нічого не повідомляв, тому «Слово і Діло» надіслало до відомства відповідний запит.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, як справляється зі своїми обіцянками голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: