Рада знову візьметься за оновлення ЦВК: які шанси та чому блокують зміну складу

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Імовірність того, що депутати проголосують зараз за оновлення ЦВК, зросла, в порівнянні з літом або весною цього року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков, оцінюючи ситуацію навколо оновлення ЦВК.

«Зараз шанси проголосувати вище. Одного кандидата, який був зайвим вже відкликали. Значить на ту кількість вакансій, є відповідне число кандидатів. Всі моменти, які пов'язані з тим, що фактично півтора року не можуть оновити ЦВК, несе в собі політичний контекст. Справа у виборчій кампанії», - каже Войтков.

Партнери по коаліції не можуть домовитися між собою, оскільки між ними немає взаємної довіри, підкреслив він.

Відповідно, зазначив експерт, у кожного є страх, що хтось отримає більше посад в ЦВК і контролюватиме її.

«Тобто на випадок якихось ситуацій, зможе вирішувати питання, пов'язані з процесом виборчої кампанії», - підкреслив політтехнолог.

У Раді сьогодні проголосують за новий склад ЦВК: як обіцяли голосувати нардепиРада сьогодні може змінити склад Центральної виборчої комісії. Слово і Діло розбиралось, як обіцяли голосувати нардепи.

За його словами, АП однозначно хотіла отримати контроль над ЦВК і в зв'язку з цим був один зайвий кандидат, а НФ наприклад, навпаки хотів не дати БПП отримати контроль.

Батьківщина, Оппоблок вважають, що їхні інтереси не врахували, додав він.

«Проте, Зараз ми виходимо на передвиборну гонку, бачимо, що для легітимності виборів потрібно оновити ЦВК. По-друге, це питання в фокусі уваги наших партнерів і донорів, тому вони постійно про це говорять. Відповідно, вони зроблять все, щоб цей склад ЦВК був оновлений», - міркує Войтков.

На його погляд, найближчим часом ЦВК можуть проголосувати.

Експерт уточнив, що стверджувати звичайно не варто, що буде саме так, а не інакше, оскільки великий рівень недовіри, а голосування за інші законопроекти може порушити попередні домовленості.

«Адже у нас голосують зазвичай пакетом, умовно кажучи. Якщо хтось за якийсь законопроект не додав голосів – відразу починаються підозри. Це мильна опера в стилі української політики. Вся справа в тому, що у нас до сих пір вважають, що перемагає не той, хто більше набирає, а той, хто більше контролює. Тому ситуація з ЦВК перетворилася в мильну оперу», - проаналізував Валентин Войтков.

«Слово і Діло» розбиралася, які обіцянки щодо голосування за ЦВК давали народні депутати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: