Як боротися із «законодавчим спамом»?

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Подання законопроектів забезпечено законом «Про статус народного депутата». Тобто, оскільки депутат має таке право, всі інші речі, які обмежують це його право – не зовсім вірні, можуть бути оскаржені в Конституційному суді. Тому потрібно тоді взагалі змінювати законодавство.

Про це в коментарі Слову і Ділу розповів політолог Віталій Бала, оцінюючи пропозицію спікера ВР щодо подання нардепами законопроектів, зокрема для реєстрації проекту в ВР потрібна буде підтримка мінімум 19 осіб.

«У нас є позафракційні депутати наприклад. То їх тоді викинути із законодавчого поля? Це ненормально. Поки є мажоритарна система виборів, кожен депутат мусить мати право законодавчої ініціативи, бо представляє конкретний округ громадян. Виглядає досить дивно, якщо його позбавити такого права», - міркує політолог.

На його переконання, до цього питання слід підходити комплексно.

«Як мінімум профільний комітет має затвердити законопроект до розгляду. При цьому, часто ми бачимо, коли ніхто не засідає, з посиланням – ми працюємо в комітетах. То було б правильно, щоб комітет і займався питаннями законодавчого спаму. Саме на стадії профільних комітетів це має вирішуватись, просто потрібно, щоб набиралися фахівці. Це мав би бути головний фільтр законодавчого спаму, який є», - міркує експерт.

Андрій ПарубійНародний депутат України
Парубій пообіцяв ініціювати ускладнення реєстрації законопроектів у ВРУСказано 3 вересня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

Профільний комітет не має допускати до розгляду сумнівні законопроекти, відзначив Бала.

Експерт нагадав, що в ідеалі сам регламент потрібно давно було змінити та зробити певні перестороги, щоб він пройшов фахову експертизу.

«У такому випадку, Можливо на стадії реєстрації мають бути зміни, а потім на стадії профільного комітету закласти певні перестороги, які може не унеможливлять, але спробують звести до мінімуму законодавчий спам».

Обмежувати ініціативу – буде непросто та сумнівно, наголосив він.

Більш того є пропозиція, щоб прості громадяни мали право законодавчої ініціативи, зібравши певну кількість підписів.

«Головна напевно причина полягає в тому, що у нас всі роки повторюється відсутність політичної еліти та культури. Тому по великому рахунку ми в заплутаній ситуації, а одними законодавчими діями це питання вирішити проблематично», - проаналізував Віталій Бала.

Нагадаємо, 3 вересня 2018 року Голова Верховної Ради України Андрій Парубій пообіцяв ініціювати ускладнення реєстрації законопроектів у ВРУ. Зокрема, ініціатива полягатиме аби кожний законопроект, який реєструється отримував підтримку нардепів.

Які обіцянки повинні виконати нардепи протягом дев’ятої сесії – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: