На Донбасі виявили новітню систему радіоелектронної боротьби РФ – Вellingcat

Читать на русском

Росія глушить українські безпілотники на Донбасі. Експерти виявили системи радіоелектронної боротьби, які глушать роботу безпілотників, ракет і навіть радари літаків.

На сході України виявлено новітню систему радіоелектронної боротьби, що надійшла на озброєння Збройних сил Росії в цьому році, а також кілька інших сучасних систем.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в дослідженні DFRLab, опублікованому на сайті Вellingcat.

Нещодавно моніторингова група ОБСЄ опублікувала важливе спостереження, пов'язане з російськими системами радіоелектронної боротьби на Донбасі: кадри чотирьох сучасних російських комплексів РЕБ, в тому числі новітнього РБ109-А «Былина», який був вперше застосований в ході навчань «Запад-2017» і надійшов на озброєння Збройних сил (ЗС) Росії тільки в цьому році.

«28 липня в непідконтрольних уряду районах міні-БПЛА СММ виявив 4 різні системи радіоелектронної боротьби («Леер-3» РБ-341В, 1Л269 «Красуха-2», РБ-109A «Былина» і 1 комплекс радіоелектронної боротьби з БПЛА «Репеллент- 1») біля н. п. Чорнухине (64 км на північний захід від Луганська)», - сказано в повідомленні.

З чотирьох російських систем РЕБ, які помітив безпілотник ОБСЄ 28 липня, тільки одна ( «Леер-3») раніше спостерігалася в Україні, а інші три ( «Красуха-2», «Былина» і «Репеллент-1») раніше на сході Україна офіційно не спостерігалися.

Система «Репеллент-1» була розроблена в 2016 році. Вона здатна виводити з ладу безпілотники на відстані 30-35 кілометрів. В основному вона призначена для відбиття масових атак безпілотників.

«Російське рішення розмістити в Україні цю суперсучасну систему радіоелектронної боротьби явно призначене для виведення з ладу як нейтральних наглядових безпілотників СММ ОБСЄ, так і розвідувальних і озброєних безпілотників українських сил», - наголошується в статті.

«Красуха-2» порівняно старше за «Репеллент-1» і «Былина». Вона перебуває на озброєнні ЗС Росії з 2014 року. Ця система може глушити різні цілі, зокрема і безпілотники, ракети і радари літаків, на відстані в сотні кілометрів.

Ще одна система, недавно помічена ОБСЄ, раніше вже спостерігалася на Донбасі. Це «Леер-3» - високотехнологічна російська система, здатна вносити хаос у роботу телекомунікаційних систем.

Ця знахідка підкреслює посилення спроб Росії запобігти моніторингу конфлікту в Україні з безпілотників. Також це ще один доказ подальшої участі російських військових у конфлікті на території України і спроб приховати цю участь.

Нагадаємо, українська сторона СЦКК заявляє про безпрецедентну кількість важкої техніки та озброєнь незаконних збройних формувань, які перебувають поза місцями постійного зберігання.

Також у МінТОТ розповіли, яку військову техніку Росія виводить із Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: