Екологічна ситуація на Донбасі: що відбувається на окупованих територіях

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Простежується якийсь чорний символізм. Всі території, які РФ окупувала чи анексувала, перетворюються на «отруєну пустелю».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи заяву Арсена Авакова, який назвав екологічну катастрофу на Донбасі «новим Чорнобилем».

«Тема екологічної ситуації на Донбасі порушується на міжнародному рівні. Раніше була заява Держдепу, тобто вони прекрасно знають про проблему й знають, чим це загрожує. Шахти затоплюються. Донецьк стоїть на старих виробках, і якщо шахти не підтримувати, то цілі квартали можуть провалюватися під землю», – зазначив Леонов.

Ба більше, саме по собі вугілля не є екологічно чистим продуктом, є проблеми з радіацією. Постраждати можуть не лише окуповані території, а й решта Донбасу, уточнив політолог.

Очевидно, що проблема існує, а ще гірше, що неможливо надіслати комісію, нехай навіть не з України, а міжнародну, додав він.

«Світ настільки глобалізований, що такі екологічні проблеми можуть вдарити не лише по Україні, але й по інших країнах. Наприклад, кислотні дощі в Криму. Адже немає жодних гарантій, що вони не випадуть у Болгарії чи Румунії. Так само й із Донбасом. Але комісії туди не пускають, тому не виключено, що ситуація може бути набагато гіршою, ніж те, що ми знаємо», – акцентував експерт.

Якщо щось станеться, відмовчуватися РФ буде складно, але ж і ліквідувати наслідки – також.   «У кожному разі, зараз питання в тому, що коли прийде момент повернення територій, уже зрозуміло, який вигляд вони матимуть. На Донбасі зруйнована промисловість, величезна кількість переселенців. Соціально активні громадяни виїхали. Найгірше, що ті, хто виїхав, уже влаштувалися й повертатися назад не хочуть», – пояснив він.

За його словами, позитив у тому, що ті, хто виїхав, змогли позбутися стереотипів, адже, згідно з соцдослідженннями, до російської агресії майже 70% населення Донецької області не залишали меж області.

«Ідеться навіть не про поїздки до Європи. Люди не залишали території області. Звичайно, РФ змогла реалізувати там свої плани. В таких обставинах РФ могла заявляти що завгодно, навіть те, що Донбас годує Україну, а вулицями ходять бандерівці зі зброєю», – підкреслив політолог.

Тому не просто промисловий капітал, а зараз уже й людський капітал на Донбасі загублений, констатував він.

«Україні доведеться проводити політику, спрямовану на те, щоб не просто відновити інфраструктуру, а щоб люди поверталися або приїжджали нові й піднімали Донбас», – резюмував Олександр Леонов.

Раніше в ОБСЄ також заявили, що не можна залишати без уваги екологічні загрози в зоні конфлікту на сході України, вони можуть вплинути на цивільне населення та спостерігачів місії ОБСЄ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: