Яку політику проводить Угорщина щодо країн-сусідів

Читать на русском

Неприємний поворот стався у відносинах України та Угорщини минулого року. Після того, як український парламент ухвалив реформу, яка передбачає, що освітній процес у країні проходитиме державною мовою, Угорщина звинуватила Україну в утисках прав угорської меншини. Різкими заявами справа не обмежилася, Угорщина почала «вставляти палки в колеса» України на міжнародній арені. Крім численних скарг до європейських інституцій на закон про освіту, країна заблокувала зближення України з НАТО, поки «ситуація не покращиться».

Численна громада угорців проживає на території Закарпаття – ось ще одна проблемна тема в україно-угорських відносинах. Нагадаємо, що в 1920 році Угорщина підписала договір із країнами Атланти, згідно з яким втратила дві третини своєї території, в результаті чого в прикордонних регіонах країн-сусідів, у тому числі України, проживають багато угорців.

Навіщо угорцям знадобився міністр із питань Закарпаття?В уряді Угорщини запроваджують посаду міністра з розвитку Закарпатського регіону. Які мотиви та чи є загроза для регіону, знають експерти.

Хоча відтоді минуло понад 80 років, частина угорських політиків зберігають «реваншистські» настрої й мріють повернути колишні кордони. В 2011 році, коли Угорщина почала головування в Європейському Союзі, її депутати вивісили в будівлі Ради Європи карту з кордонами «історичної Угорщини», які зачіпають території сучасної України, Румунії, Словаччини, Хорватії, Сербії та Словенії. В ЄС цей вчинок не оцінили.

Неоднозначні заяви робив угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан. У травні 2014 року в розпал російської агресії на Донбасі він заявив про необхідність надати автономію для закарпатських угорців. І також зазначив, що угорці в цій області мають право на подвійне громадянство. Після цього стався скандал із законом про освіту, а нещодавно Угорщина запровадила в своєму уряді посаду міністра, який відповідатиме за розвиток Закарпатської області України (пізніше посаду погодилися перейменувати).

Україна – не єдина держава, яка страждає від турботи Будапешта про етнічних угорців. У 2009 році Словаччина ухвалила закон про захист словацької мови. Після його ухвалення угорці в цій країні могли використовувати рідну мову лише в містах, де проживає не менш ніж 20% угорського населення. Закон викликав протести з боку Будапешта, а до Ради ООН була надіслана скарга на порушення прав угорців.

Минулого року в Румунії більш ніж 100 тисяч етнічних угорців вимагали створення територіальної автономії в Трансільванії. Аналогічна акція пройшла і в Будапешті.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, влада Угорщини блокує відкриття нового почесного консульства України в місті Шиофок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: