Угорщина озвучила свою позицію щодо України напередодні саміту НАТО

Читать на русском
Угорщина заблокує будь-які зустрічі на вищому рівні між Україною й НАТО, адже позиція Будапешта щодо української освітньої реформи залишається незмінною.

Угорщина заблокує будь-які зустрічі на найвищому рівні між Україною й НАТО.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє сайт угорського зовнішньополітичного відомства з нагоди початку саміту Північноатлантичного альянсу в Брюсселі.

Мовне питання: що Україна пообіцяла УгорщиніПредставники України та Угорщини під час зустрічі обговорили можливість вільного вибору мови навчання для учнів приватних шкіл.

У прес-службі МЗС Угорщини знову наголосили, що позиція Будапешта щодо української освітньої реформи залишається незмінною.

Зокрема, в Будапешті очікують від України «припинення політики утиску прав національних меншин, в іншому разы, угорський уряд блокуватиме прагнення України до євроатлантичної інтеграції».

«Уряд Угорщини також накладе вето на будь-які зустрічі на вищому рівні між НАТО й Україною та на рівні міністрів й накладе вето на всі спільні двосторонні заяви НАТО та України», – заявив у Брюсселі державний секретар зі зв'язків і парламентської координації Томаш Менцер.

Однак міністр додав, що Будапешт не блокуватиме зустріч ыз безпеки Чорноморського регіону, яка пройде за участю України та Грузії, й не блокуватиме спільну заяву за її підсумками.

Угорщина послідовно блокує зустрічі представників НАТО та України на найвищому рівні через українську освітню реформу, яка, на думку Будапешта, обмежує права етнічних угорців. Крім того, Будапешт заявив про блокування євроінтеграційних устремлінь Києва до усунення «проблемних», на його думку, положень освітнього закону.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вже закликав Угорщину та Україну вирішити суперечку щодо мовної статті закону про реформу освіти.

За даними ЗМІ, члени НАТО негативно поставилися до блокування Угорщиною співпраці з Україною.

США офіційно заявили, що повністю підтримують зустрічі України та НАТО як на рівні глав держав та урядів, так і на рівні міністрів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: