ID-картки для депутатів: які шанси запровадити нову систему голосування

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Цифрових технологій на сьогодні є кілька, проблема в політичній волі. Чи це буде ID-картка, чи запуск системи Рада, не має значення. Головне, щоб була політична воля для ухвалення такого рішення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи наміри спікера Ради запровадити ID-картки для народних депутатів, щоб уникнути неперсонального голосування.

«Єдиний варіант, який міг би це питання вирішити, – якщо такі рішення будуть пов’язані не з парламентом, а з рішенням голови ВР. Тобто технічного характеру рішення, які б належали виключно до компетенції керівника парламенту. Однак, однозначно, депутати наполягатимуть на власному голосуванні», – зазначив Дуда.

Не видно поки перспектив запровадити додаткові вимоги, механізми, які б контролювали персональне голосування, додав він.

Великою мірою через те, що політично це нікому не вигідно, констатував експерт.

За його словами, влада не зможе просувати свої закони, але й потрібні закони не просунуть, насамперед про держбюджет.

Які обіцянки нардепи мають виконати під час роботи 9-ї сесії РадиЗавдання депутатів на наступну сесію практично не змінилися – скасування недоторканності, закон про вибори, кадрові питання.

«Так, пропонують ініціативу для наступного скликання. Всі думають, що логіка депутатів – «після нас хоч потоп». Однак їхня логіка в тому, що вони будуть переобранні й 2/3 складу нинішнього парламенту залишаться. Тобто оновлення не настільки масштабне, щоб вважати, що нинішні нардепи ніколи не матимуть цього статусу», – уточнив політолог.

Тому це своєрідний політичний обман, якщо хтось думає, що для наступних скликань ухвалюватимуть що завгодно, підкреслив він.

«Тим більше після 2014 року відбулася структуризація парламенту, яка діятиме на цих виборах. Ті політсили, які формували малюнок у 2014 році, формуватимуть його й у 2019 році», – резюмував Андрій Дуда.

Додамо, за словами Парубія, електронну ID-картку для народних депутатів у Верховній Раді планують запровадити з наступного року.

Які обіцянки нардепи мають виконати під час роботи 9-ї сесії Ради – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: