Стало відомо, чому суд повернув ЦПК скаргу в справі «рюкзаків Авакова»

Читать на русском
Столичний суддя вважає, що скаргу на дії САП у справі рюкзаків має розглядати Печерський суд.

Суд повернув скаргу громадської організації «Центр протидії корупції» на закриття підозр синові міністра внутрішніх справ Олександру Авакову та колишньому заступнику міністра Сергію Чеботарю, оскільки вона йому непідсудна.

Про це йдеться в ухвалі слідчого судді Солом'янського районного суду міста Києва Вадима Сеніна, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказує суддя, зазначена скарга активістів подана на постанову начальника відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Василя Кричуна про закриття підозр Авакову-молодшому та Чеботарю. Він зазначив, що САП є структурним підрозділом і утворюється в Генеральній прокуратурі України, а значить, вона розташована за адресою вул. Різницька, 13/15, яка територіально належить до Печерського району Києва. Таким чином, на думку Сеніна, розгляд зазначеної скарги непідсудний Солом'янському райсуду Києва, тому її необхідно повернути скаржнику.

Суддя Сенін також процитував лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, в якому йдеться про те, що суддя здійснює судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, в межах територіальної юрисдикції якого розташований орган досудового розслідування.

Водночас зазначимо, що САП не є органом досудового розслідування, на відміну від НАБУ, територіальне розташування якого – в Солом'янському районі Києва.

Додамо, що аналогічну скаргу на закриття першим заступником керівника САП Максимом Грищуком кримінального провадження щодо можливого незаконного збагачення начальника Академії сухопутних військ Павла Ткачука розглядала слідча суддя Солом'янського райсуду Києва Світлана Горбатовська. Своїм рішенням вона відмовила в задоволенні скарги, однак пізніше Апеляційний суд міста Києва скасував її рішення й постанову прокурора САП про закриття справи.

У коментарі журналісту «Слова і Діла» голова правління ЦПК Віталій Шабунін заявив, що вони подали скаргу на таке рішення Сеніна.

Нагадаємо, в НАБУ заявили, що в червні САП погодила передачу справи рюкзаків Авакова до суду, проте пізніше чомусь передумала й закрила підозри двом фігурантам. Після цього детективи подали скаргу на таке рішення прокурора.

Зазначена скарга, згідно з Кримінальним процесуальним кодексом України, мала бути розглянута протягом трьох днів із дня надходження. Однак САП затягувала цю процедуру. В прокуратурі заявляли, що скаргу НАБУ в справі Авакова можуть розглянути генеральний прокурор або його заступник, у тому числі Назар Холодницький. Щоправда, останній пішов у тривалу відпустку.

У зв'язку з цим генеральний прокурор Юрій Луценко відкликав Холодницького з відпустки, а той ухвалив рішення щодо скарги НАБУ й відмовив у скасуванні постанови прокурора САП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: