Старт нового політичного сезону: які завдання стоять перед депутатами

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

4 вересня 2018 року спікер парламенту Андрій Парубій відкрив засідання дев'ятої сесії Верховної Ради VIII скликання, яке почалося з виконання гімну України. У сесійній залі зареєструвалися 365 народних депутатів. Також на засіданні присутні прем'єр-міністр Володимир Гройсман та інші члени уряду. Депутати повертаються до роботи, а спікер уже анонсував плани на осінь. Серед іншого, й ті питання, які не вдалося розглянути минулої сесії. Так, парламент має проголосувати за скасування депутатської недоторканності, Виборчий кодекс та оновлення ЦВК. Крім того, в Раді мають намір взятися за кілька найважливіших законів, у тому числі змінити Конституцію заради ЄС і НАТО, а також блок законів із сектора нацбезпеки.

Політолог Руслан Бортник зазначив, що найгострішими речами, до яких буде прикута увага суспільства, стануть президентські зміни до Конституції в частині закріплення курсу на ЄС і НАТО.

«Крім того, гострим буде питання продовження Мінських угод ще на рік, за що голосувати потрібно буде вже в жовтні», – додав політолог.

На його думку, також складно буде з держбюджетом, який, образно кажучи, всім законам закон, адже саме голосування за нього визначає наявність коаліції.

Постануть також питання кадрових призначень і нових подань на народних депутатів. Уже очікуються нові подання від ГПУ, уточнив він.

Які обіцянки нардепи мають виконати під час роботи 9-ї сесії РадиЗавдання депутатів на наступну сесію практично не змінилися – скасування недоторканності, закон про вибори, кадрові питання.

«Крім того, не вирішили питання з новим Виборчим кодексом. У його вирішення поки слабко віриться. Також не затверджений склад ЦВК», – нагадав Бортник.

На його думку, не зовсім зрозумілою є ситуація з коаліцією як такою. Особливо, якщо врахувати, що сесія закрилася на тлі того, що коаліції не було, а голосували навіть без БПП.

Утім, перед депутатами також багато завдань щодо соціального забезпечення, акцентував він.

«Ціна на газ, новий мморандум з МВФ, який потрібно буде реалізовувати, питання зняття мораторію, оскільки ЄСПЛ вважає його незаконним», – пояснив експерт.

За його словами, ці завдання визначатимуть роботу парламенту, але при цьому кожен імовірний кандидат у межах президентської кампанії намагатиметься нав'язати в парламенті свій порядок денний.

Він не виключив, що можлива наявність «чорних лебедів», несподіванок і сюрпризів, які час від часу з'являтимуться в парламенті.

Гостре питання – скасування недоторканності з імовірністю 60/40, що нардепи на це зважаться й можуть проголосувати президентський законопроект, який переносить його вже на наступне скликання парламенту, підкреслив політолог.

«З тією метою, що оскільки рішення відразу не набуде чинності, вже в наступному скликанні його можна буде скасувати. Тому можуть проголосувати, вибори це диктують, хоча питання складне. Мажоритарники та опозиціонери проти. Для них це перший етап компенсації за виборчу кампанію, те, що вони отримують одразу ж. Тому невідомо, чи знайдуть 300 голосів. Хоча вибори диктують необхідність голосувати за скасування недоторканності», – резюмував Руслан Бортник.

Чим займалися нардепи в останній тиждень VIII сесії – за посиланням.

Відзначимо, аналітики порталу з'ясували, хто з нардепів за чотири роки не виконав жодної обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: