Мандат дорожчий за репутацію. Чи скасують депутатську недоторканність до виборів?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Сьогодні, 4 вересня, спікер Верховної Ради Андрій Парубій урочисто відкрив дев'яту сесію. Голова парламенту звернувся до народних депутатів і гостей Ради з трибуни із закликом розпочати системну роботу й озвучив плани на осінь. Одне з важливих питань – скасування недоторканності. Ухвалити зміни до Конституції в частині скасування депутатського імунітету хочуть уже до кінця поточної сесії. До слова, зняти депутатську недоторканність Петро Порошенко пообіцяв ще три роки тому, 21 березня 2015 року. 19 червня 2018 року Конституційний суд визнав законопроект президента Петра Порошенка щодо зняття депутатської недоторканності з 1 січня 2020 року конституційним.

Політолог Андрій Дуда підкреслив, що скасування недоторканності стало спільною обіцянкою майже всіх політиків.

З іншого боку, для цього майже все готово, конституційна процедура запущена, є висновок, уточнив експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Усе готово до ухвалення. Звісно, депутати цього не хочуть, навіть для наступних скликань. Хочеться, щоб було інакше, але, скоріш за все, це рішення не набере конституційної більшості. Депутати ризикують власною репутацією, але навіть попри це, малоймовірне голосування більшості», – зазначив Дуда.

Він не виключив, що знайдуть сотні відмазок. По-перше, можуть бути названі якісь факти переслідування опозиції. По-друге, це витягування з полиці проекту про скасування недоторканності всіх, у тому числі президента, мовляв, ми скасуємо для себе, якщо рішення буде для всіх, не лише для депутатів.

На його думку, політичної волі голосувати поки немає. При тому, що інститут недоторканності на сьогодні суттєво втратив свою, образно кажучи, сакральність.

«У Раді досить легко ухвалюють рішення про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності. Процедура особливо не блокується, цьому є кілька прикладів», – нагадав політолог.

Звичайно, краще, щоб була європейська практика обмеженої недоторканності. На жаль, у нас практика, коли відповідальність має давню історію, а питання не лише в недоторканності суддів, депутатів, президента, адже в нас навіть для депутатів місцевих рад є певні особливості щодо притягнення до кримінальної відповідальності, пояснив він.

Як Рада голосувала за скасування недоторканностіЗобразили для вас схематично, за що і як сьогодні проголосував парламент у питанні скасування депутатської недоторканності.

«У нас кілька сотень тисяч депутатів місцевих рад, і всі вони мають свої особливості притягнення до кримінальної відповідальності. Звичайний слідчий не може відкрити провадження», – додав експерт.

«Тому в нас багата історія недоторканності певних інститутів влади й дуже різні вирішення питання відкриття кримінального провадження», – резюмував Андрій Дуда.

Раніше аналітики порталу з’ясували, як Рада голосувала за скасування недоторканності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: