Як Рада голосувала за скасування недоторканності

Читать на русском

Верховна Рада ухвалила сьогодні рішення по двох зареєстрованих раніше законопроектах щодо скасування депутатської недоторканності. Авторами першого з них є група народних депутатів, другого – президент. Депутатський проект закону припадав пилом у комітетах із липня, а президентський був зареєстрований буквально два дні тому – 17 жовтня. Обидва передбачають зняття з членів парламенту імунітету, однак перший (№6773) пропонує зробити це негайно після підписання главою держави, а другий (№7203) – з 1 січня 2020 року. Однак доленосним сьогоднішнє голосування парламенту по цих проектах законів назвати важко, адже, по суті, наразі йдеться лише про експертну оцінку обох документів, яку, за рішенням депутатів, має зробити Конституційний суд.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Власне, за це сьогодні й голосувала Рада – за направлення депутатського та президентського законопроектів на розгляд КСУ. Шлях до скасування недоторканності якщо й став коротшим, то лише на один маленький крок, адже після цього парламент повинен буде визначитися з тим, за який проект голосувати, ухвалити його в першому читанні, знову направити до КСУ, після чого ухвалити в цілому конституційною більшістю голосів…

А тепер про сьогоднішні голосування по фракціях і групах. За направлення до КСУ законопроекту №6773 (авторства народних депутатів) віддали голоси 328 парламентарів. З них 114 належать «Блоку Петра Порошенка», 73 – «Народному фронту», 36 – позафракційним, 26 – «Опозиційному блоку», 25 – «Самопомочі», 18 – Радикальній партії, 19 – групі «Воля народу», 17 – «Батьківщині», 9 – групі депутатів «Відродження».

На два голоси більше отримала постанова про направлення на розгляд Конституційного суду законопроекту №7203 (автором якого є Петро Порошенко). Тут розклад сил трохи інший. 122 голоси «за» віддав БПП, 74 – НФ, 34 – позафракційні депутати, 28 – «Опоблок», 25 – «Самопоміч», 18 – РПЛ, 17 – «Батьківщина», по 9 – групи «Воля народу» й «Відродження».

Нагадаємо, сьогодні ми також показували, як Рада голосувала за законопроект уряду щодо медичної реформи.

Ознайомитися з тим, які позиції з ключових питань порядку денного парламенту озвучували на погоджувальній раді у вівторок лідери фракцій, можна за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: