Чалий пояснив, чому США можуть заблокувати «Північний потік-2»

Читать на русском
Чалий каже, що США попереджали ЄС про геополітичні ризики, з якими пов'язаний новий трубопровід.

Посол України в США Валерій Чалий повідомив, що Вашингтон може бути мотивований заблокувати російський газопровід «Північний потік -2», щоб збільшити свою частку на європейському енергетичному ринку.

Про це він заявив в інтерв'ю Укрінформу, передає Слово і Діло.

«Наприклад, станом на травень 2018 року в країни Європи спрямований лише 31 з 396 танкерів з американським скрапленим газом. Зрозуміло, що американська сторона хоче збільшити ці поставки, - зазначив посол.

Він нагадав, що США попереджали ЄС про геополітичні ризики, з якими пов'язаний новий трубопровід.

«Аргументів проти такої позиції дуже мало. Якщо є фінансування прямих поставок газу з Росії, і за це платять європейці, і при цьому дійсно хочуть більшої безпеки. Ці питання непросто скласти в пазл», - каже Чалий.

«Північний потік-2» не вплине на економіку України, тому що його не буде. Чи буде?Порошенко вважає, що будівництво газопроводу Північний потік-2 не буде завершене, оскільки проти його спорудження рішуче налаштовані США, а проти них ніхто не піде. Чи так це, розповіли експерти.

Він переконаний, що в США є розуміння, які можливості з'являються у РФ в разі транзитного обходу території України і того, що це призведе до зростання загрози подальшої агресії проти України.

«Тобто питання ставиться так: тактичні економічні цілі не повинні переважати над стратегічним питанням забезпечення безпеки. І позиція США висловлюється досить чітко», - запевнив Чалий.

За його словами, влада США не довіряє гарантіям Москви.

«Вони не можуть сприйматися серйозно, оскільки РФ вже продемонструвала цінність договорів з нею», - резюмував дипломат.

Також повідомлялося, що «Північний потік-2» розробили маршрут в обхід Данії.

Як повідомлялося, США готують санкції проти компаній-учасниць «Північного потоку-2».

У коментарі Слову і Ділу експерт розповів, що за підрахунками аналітиків Сбербанку РФ терміни окупності «Північного потоку» і «Турецького потоку» - 50 років. Отже, проект суто для «Газпрому» і суто політичний.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: