Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Євген Дейдей

Читать на русском
Дейдей виконав лише дві обіцянки з 16. За рік йому потрібно встигнути втілити ще 5 передвиборчих запевнень.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Євген Дейдей (фракція «Народного фронту»).

Дейдей пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Нардеп є членом комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Він дав 16 обіцянок, з яких лише 2 виконав (13%), а 9 – провалив.

Навесні 2017 року Дейдей заявив, що проведе акцію з блокування всіх автосалонів, що займаються продажем автомобілів, зібраних у Російській Федерації. Зокрема, нардеп повідомив, що компанія «Порше Україна» продавала в країні іномарки російської збірки, а консультанти «Фольксвагена» пропонували авто калузької збірки 2016 року.

«Продати за «знижку»всю країну – це зрада, якій немає прощення. Це гниль, яку потрібно викорінювати! Найближчими днями з вашою підтримкою я планую провести акцію з блокування всіх автосалонів, які займаються продажем автомобілів, зібраних в РФ!», – написав Дейдей 1 березня 2017 року на своїй сторінці в Facebook. Однак ані за кілька днів, ані за кілька місяців така акція не проводилася.

Також Дейдей збирався допомогти шахістці Ганні Ушеніній нарешті отримати квартиру, яка була подарована їй мером Харкова Геннадієм Кернесом за перемогу на чемпіонаті світу в Ханти-Мансійську в 2013 році. Суд визнав дарчу, підписану директором компанії-забудовника, недійсною, а його самого – неправомочним. Чемпіонка більш ніж два роки намагалася розібратися із ситуацією, а Дейдей обіцяв посприяти вирішенню цього питання.

«Сьогодні ж надішлю депутатський запит на ім'я прем'єр-міністра України з проханням втрутитися в цю проблемну ситуацію й зробити все можливе, щоб наша чемпіонка була з квартирою», – написав нардеп у Facebook і додав: «А питання з квартирою для Анни ми обов'язково вирішимо! Я в цьому впевнений!».

Незабаром Ушеніна повідомила, що остаточного рішення щодо квартири поки що немає, а справа перебуває на розгляді в Києві. За її словами, ніхто в цій ситуації не винен, оскільки між собою судяться забудовники. Тим часом Дейдей так і не надіслав обіцяний запит прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману.

Крім того, Дейдей провалив кілька передвиборчих обіцянок, зокрема намір посилювати соціальний захист тих, хто захищає Батьківщину. Верховна Рада ухвалила більш ніж сім законопроектів, спрямованих на посилення соцзахисту військовослужбовців і членів їхніх сімей, проте нардеп не підтримав ухвалення більшості цих проектів законів.

Аналогічна доля спіткала програмну обіцянку нардепа сприяти в наданні необхідного медичного обслуговування учасників бойових дій. Депутат або був відсутній, або не голосував за кілька проектів законів на цю тему.

Навесні 2015 року після обстрілу автомобіля заступника комбата «Київ-1» Дейдей заявив, що організатори та виконавці цього інциденту будуть заарештовані.

«Кілька годин тому невідомі обстріляли машину заступника командира батальйону «Київ-1». У столиці. Вдень... Без сумніву, в усіх обставинах цієї справи розбереться слідство, а виконавці та організатори будуть заарештовані», – написав нардеп на своїй станиці в соцмережі.

З огляду на той факт, що з квітня до листопада 2014 року Дейдей був координатором батальйону міліції спеціального призначення «Київ-1», можна було б розраховувати на особливу старанність нардепа щодо розслідування цього інциденту. Проте два запити «Слова і Діла» щодо просування цієї справи нардеп проігнорував.

Обидві виконані обіцянки Дейдея належать до програмних запевнень «Народного фронту», який планував підтримувати ухвалення нової Військової доктрини, де Росія буде визначена як держава-агресор, а також домогтись оновлення Стратегії національної безпеки України. Оскільки обидва документи розроблялися під керівництвом Олександра Турчинова – представника «Народного фронту», Дейдей автоматично отримав «залік» за ці запевнення.

До кінця каденції Дейдею належить виконати ще п'ять передвиборчих партійних обіцянок. Серед них малоймовірно, що буде виконаний намір сприяти в будівництві та облаштуванні державного кордону, оскільки йдеться про проект «Стіна» на кордоні України та Росії. Через недостатнє фінансування цей проект зараз, по суті, заморожений.

Крім того, Дейдей пообіцяв сприяти реформуванню армії та інших структур сектору безпеки та оборони, а також домогтися залучення міжнародних організацій і донорів до відновлення територій держави, які постраждали від агресії.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: