Змінилися правила перевезення дітей через КПВВ на Донбасі

Читать на русском
Змінилися правила перевезення дітей до тимчасово окупованої території України на Донбасі з АТО.

Змінилися правила перевезення дітей до тимчасово окупованої території України на Донбасі.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила прес-офіцер Донецького прикордонного загону Валерія Карпиленко, пише «Слово і Діло».

Набув чинності закон про новий порядок виїзду дітей за кордонВідповідно до закону, той із батьків, із ким живе дитина, може самостійно вирішити, що дочка або син поїде за кордон на термін до місяця – вчитися, відпочивати й подорожувати, лікуватися та інше.

Вона зазначила, що зміни в законодавстві направлені на захист прав дітей, що виховуються у неповних родинах та направлені на отримання рівних можливостей у вихованні дітей та недопущенні зловживань з боку батьків, як тих що проживають з дитиною так і тих, які мешкають окремо.

Виїзд до тимчасово окупованої території України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших уповноважених осіб здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі пред'явлення довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виданої органом державної виконавчої служби. Також, тому з батьків, що проживає з дитиною законодавством надано право без отримання нотаріально посвідченої згоди другого з батьків, самостійно вирішувати питання про тимчасовий виїзд дитини з контрольованої території України на строк до одного місяця.

Повідомляється, що для цього необхідно пред’явити рішення суду або органу опіки та піклування або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб.

Водночас, при тимчасовому виїзді з контрольованої території України на строк до одного місяця дитини з інвалідністю, тому з батьків, що проживає з дитиною та супроводжує її в поїздці, достатньо пред’явити довідку про наявність заборгованості із сплати аліментів.

Карпиленко додала, що законодавство захищає права і того з батьків, що не проживає з дитиною але приймає участь у вихованні та немає боргів по аліментах.

«Крім того, у разі зловживання правом на тимчасовий до одного місяця виїзд дитини, той з батьків, що проживає з дитиною, тимчасово обмежуються у праві на виїзд з дитиною до ТОТУ строком на один рік з дня накладення адміністративного стягнення, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків», - резюмувала вона.

Раніше повідомлялося, що уряд затвердив зміни правил перетину кордону дітьми, які не досягли 16-річного віку.

Зокрема, в окремих випадках дозволено виїзд дитини закордон з одним із батьків без згоди іншого строком до одного місяця.

Як писало «Слово і Діло», Петренко розповів, що зібрано понад 2,7 мільярда гривень аліментів.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко підписав закон, який передбачає посилення відповідальності за несплату аліментів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: