Україна та Росія денонсували більш ніж 40 угод за чотири роки

Читать на русском

Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною й Росією буде розірваний. Президент України Петро Порошенко вчора заявив, що дав Міністерству закордонних справ необхідні доручення. «Нарешті ми підійшли досить підготовленими і юридично захищеними до припинення дії Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та РФ, який з вини Москви вже давно став анахронізмом», – зазначив глава держави.

Договір був підписаний 31 травня 1997 року на десять років з автоматичною пролонгацією за умови, що сторони не проти. За договором держави визнали кордони один одного, закріпили принцип стратегічного партнерства й поваги територіальної цілісності. Однак після анексії Криму та початку війни на Донбасі цей документ втратив свій сенс, як і багато інших угод.

Загалом із початку російської агресії Україна та РФ призупинили або розірвали 44 договори з 451. З них 25 – це міжурядові угоди, 18 – міжвідомчі та одна – міждержавна.

Україна розриває договір про дружбу з РФ. Чи будуть наслідки?У РФ вважають, що анонсоване Києвом розірвання договору про дружбу між Україною та Російською Федерацією не матиме реальних наслідків для Москви.

У травні 2015 року Верховна Рада ухвалила рішення денонсувати відразу п'ять договорів із Росією у військовій сфері. Один із них стосувався транзиту через Україну російських військових формувань, які тимчасово розташовані на території Молдови (в Придністров'ї). Крім того, були розірвані угоди про взаємну охорону секретної інформації, про співпрацю в галузі військової розвідки, організації військових міждержавних перевезень та розрахунків за них і договір про співпрацю у військовій області.

Трохи пізніше, восени 2015 року, Україна припинила дію угоди з Росією про будівництво енергоблоків №3 та №4 Хмельницької атомної електростанції. Договір був підписаний у 2010-му й ратифікований роком пізніше. Згідно з угодою, Росія мала забезпечити організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва та введення в експлуатацію блоків. Однак у Міністерстві енергетики України заявили, що російська сторона своїх зобов'язань не виконує. Після денонсації договору у відомстві заявили, що енергоблоки зможуть добудувати із застосуванням модифікованої реакторної установки ВВЕР-1000 альтернативного європейського постачальника.

Наразі в Раді на розгляд чекає ще низка законопроектів щодо денонсації угод із Росією, більшість були зареєстровані ще в 2015-2016 роках. Минулого місяця був зареєстрований проект постанови «Про звернення ВРУ до президента України, міністра оборони України щодо Договору між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки». Ініціаторами виступили депутати від «Самопомочі». За словами нардепа Семена Семенченка, в документі є вимога до президента та міністра оборони негайно подати до Ради законопроект про денонсацію цього договору.

Крім того, в комітеті опрацьовується законопроект про денонсацію угоди про перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в Росії прокоментували розірвання договору про дружбу з Україною.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: