Росія запропонувала мирову угоду в газовому спорі

Читать на русском
У вівторок, 17 липня, на переговорах у Берліні обговорювалася мирова угода Газпрому з Нафтогазом як один з варіантів, але рішень немає.

У вівторок, 17 липня, на переговорах у Берліні обговорювалася мирова угода Газпрому з Нафтогазом як один з варіантів, але рішень немає.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Це один з варіантів врегулювання відносин. Ніяких рішень з цього питання не прийнято. Думаю, що всі ці питання будуть обговорюватися додатково на консультаціях у жовтні», - сказав він.

За його словами, на переговорах він також ставив питання про припинення спроб Києва стягнути з Газпрому $2,6 млрд до остаточного вирішення спору. «У своєму виступі я позначав питання, що стосується, в тому числі, і добровільного припинення арешту майна до остаточного рішення апеляційної інстанції шведського суду. Ми, безумовно, зацікавлені в такому вирішенні питання. Це б мало конструктивний характер, і такий варіант вирішення питання міг би бути більш оптимальним з точки зору термінів», - зазначив Новак.

«Але не виключається варіант, що ми дочекаємося рішення арбітражного суду. Ми зацікавлені і в такому вирішенні питання. Це б мало конструктивний характер», - додав міністр.

«Ми готові продовжити діючий контракт. Готові розглядати, в тому числі, і пропозиції щодо укладення нового контракту. Важливе питання, пов'язане з цим, це наша позиція - ми повинні врегулювати всі спірні відносини до початку реалізації нового етапу взаємин. Тому що це комерційні контракти, які реалізують в першу чергу комерційні організації, тому вони повинні бути взаємовигідними, і умови повинні бути вигідні як постачальникам, так і споживачам, а також тим, хто надає послуги з транзиту газу европейським споживачам», - підкреслив він.

Глава Міненерго РФ також повідомив: «Ми обговорили також ті зміни, які є сьогодні в європейському законодавстві. Європейське законодавство імплементується в законодавство України. Це теж накладає відбиток на майбутні відносини з 2020 року».

Своєю чергою, віце-президент Єврокомісії з енергетики Марош Шефчович зазначив, що Росія і Україна визнають необхідність нового типу контрактів на транзит газу і повинні будуть відповідати європейському законодавству.

За підсумками переговорів Новак зазначив, що українська газотранспортна система буде забезпечена нормальним завантаженням у найближчі 5-10 років у зв'язку з планами щодо збільшення поставок російського газу в Європу.

Зазначимо, з 2019 року «Нафтогаз» пропонує знизити вартість транзиту газу територією України в 2,3 раза з 2019 року. Холдинг розраховує, що з 2019 року транзит російського газу через Україну буде на 20% дешевшим і нижчим, ніж «Північним потоком-2».

Як повідомлялося, Путін обговорив із Трампом транзит газу через Україну.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: