США заморозять договір щодо відкритого неба з Росією

Читать на русском
США заморожують співпрацю з Росією в рамках Договору з відкритого неба в зв'язку з невиконанням Москвою зобов'язань.

Відповідно до положень оборонного бюджету США на 2019 рік, підписаного президентом Дональдом Трампом, американська сторона ухвалила рішення про замороження співпраці з Росією в рамках договору про відкрите небо.

Як передає «Слово і Діло», про це йдеться в пункті тисячі двісті сорок два документа.

«Жоден із фондів не може бути використаний для фінансування в 2019 бюджетному році для розвитку, випробувань ... в рамках договору про відкрите небо, поки президент не подасть відповідним комітетам Конгресу відповідний сертифікат», - йдеться в тексті документа.

Також у ньому зазначено, що під сертифікатом мається на увазі зняття з російської сторони обмежень після оцінки виконання нею пунктів договору.

Відповідальність за оцінку була покладена на держсекретаря США.

Договір про відкрите небо був підписаний у Гельсінкі 24 березня 1992 року представниками 23 держав-членів ОБСЄ. Згідно з документом його учасники можуть робити обльоти територій один одного для контролю військової діяльності.

Нагадаємо, в грудні минулого року стало відомо про намір США закрити для російських спостерігачів повітряний простір над Аляскою, Гаваями, а також обмежити дальність польотів.

Пізніше Москва інформувала Вашингтон про введення низки відповідних обмежень за договором про відкрите небо з 1 січня 2018 року. Причиною цього стали звинувачення США про порушення з боку Росії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: