Колишній «міністр ДНР» співпрацює із СБУ: силовики розповіли подробиці

Читать на русском
Мешканець Донецька долучився до ДНР, а тепер вирішив втекти від бойовиків. Він навіть був одним із міністрів, але окупанти виявилися не такими вже й хорошими.

Під час спецоперації контррозвідки Служби безпеки України з тимчасово окупованої території Донецької області вивели колишнього «міністра культури та туризму» терористичної організації «ДНР» Юрія Лекстутеса.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

Чому Путін вирішив скасувати «вибори» в «Л/ДНР»?Вибори в самопроголошених ДНР і ЛНР, які планувалися цієї осені, перенесли на невизначений термін. Що стоїть за рішенням, розбирались експерти.

Як повідомляється, правоохоронці встановили, що мешканець Донецька в травні 2014 року долучився до незаконних збройних формувань. Зазначається, що перебуваючи в лавах так званої «народної ради ДНР», він під кураторством спецслужб РФ брав участь в організації псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Донбасу. Також чоловік займався формуванням самопроголошених «органів влади та управління».

«Після проведення «референдуму» поплічник терористів обіймав посаду «в. о. міністра культури та туризму ДНР». При цьому він неодноразово відвідував територію Росії для виступів на пропагандистських телеканалах та зустрічей із кураторами. Згодом так званий «міністр» залишив «політичну» діяльність і займався підприємництвом у тимчасово окупованому Донецьку», – йдеться в повідомленні.

В СБУ зазначають, що в липні 2018 року він виявив бажання скористатися програмою СБУ «На тебе чекають вдома», в зв’язку з чим звернувся до української спецслужби.

«Чоловік повідомив про свою участь у діяльності терористичної організації «ДНР», а також факти безпосередньої причетності РФ до окупації окремих районів Донбасу та іншої протиправної діяльності в Україні», – додали в прес-службі відомства.

У межах відкритого кримінального провадження за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України тривають слідчі дії.

Зазначимо, Служба безпеки України в рамках спеціальної програми «На тебе чекають вдома» здійснює заходи з повернення на підконтрольну Україні територію та звільнення від кримінальної відповідальності громадян, які добровільно відмовилися від участі у незаконних збройних формуваннях т.зв. «ДНР/ЛНР».

Динаміка обстрілів ООС: понад 800 порушень режиму припинення вогню за місяцьУ зоні ООС в липні зафіксовано понад 800 обстрілів. За цей період загинули 13 українських військових та 44 бійці отримали поранення.

Нагадаємо, повідомлялося, що в Луганській області працівники Служби безпеки України затримали колишнього «командира взводу» незаконних збройних формувань «ЛНР».

Раніше, 5 серпня 2018 року, військовослужбовці Національної гвардії України зі складу Об'єднаних сил затримали та передали працівникам Національної поліції двох осіб за підозрою у співпраці із незаконним збройним формуванням «ДНР».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: